Мъж от пловдивското село Чешнегирово спечели битка с прокуратурата след като година и половина бил привлечен като обвиняем за престъпление, което не е извършил.
Полицаите го спрели за проверка на 17 ноември 2019-а. Мъжът си карал мерцедесa, когато видял, че униформен му сигнализира да спре. Само след секунди е арестуван за 24 часа. Според служителите на реда шофьорът бил с отнета книжка за година, а седнал зад волана въпреки това. Наказанието му изтичало февруари 2020-а. Така мъжът бил откаран в районното, след което бил привлечен като обвиняем от прокуратурата.
Започнала дълга съдебна сага. След няколко дни бил освободен с мярка „подписка“, а делото продължило. Последвали шест заседания. Накрая, година и половина след ареста, през февруари 2021-а делото било прекратено поради липса на доказателства. Животът и реномето на мъжа обаче се сринали. Близки го гледали като престъпник и не му вярвали. Тъй като работел като шофьор, трябвало да напусне. Затворил се в себе си, не излизал от дома си, чувствал се потиснат, тъй като имал чисто съдебно минало, а бил обвинен неправилно. Задържането му и повдигнатото му обвинение се отразили зле и на психиката му. Неговия авторитет, самочувствие, добро име на примирен човек без криминални прояви, с което е известен в обществото, били накърнени невъзвратимо. Разклатило му се и здравето – страдал от хроничен гастрит, бил диагностициран и с диабет.
Преживявайки целия този кошмар от обвинението до оневиняването, мъжът завел иск за обезщетение в размер на 3500 лв. срещу прокуратурата. Твърди, че животът му е съсипан и че задържането му било неправомерно. Магистратите се съгласяват с факта, че всичко това се е отразило върху шофьора и че има трайно последици. Така те смятат за справедливо обезщетението от 3500 лв. и му го присъждат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar