Президентът Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за устройството и застрояването на Столичната община, иска кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева.

В понеделник тя е внесла искането в президентството. Според Иванчева параграф 28 на приетия преди дни от депутатите закон отваря възможност за застрояване на зелените площи в София. Така се премахвала забраната за промяна статута на зелените площи и само с частичен подробен устройствен план те можело да се застрояват. Това засягало всички градски зелени площи – междублокови пространства, градинки, паркове и имоти, предвидени за озеленяване.

„При внимателен прочит на закона става ясно, че волята ни е точно обратната – да защитим зелените площи като част от зелената система на града. Те се ползват със специален режим на защита и не могат да се преотреждат. Обратно на твърденията на г-жа Иванчева и на политици, които се опитват да спекулират със страховете на хората, в закона се предвижда частни терени, които са озеленени, но са предвидени за строителство, да се защитят с решение на СОС. Освен това досега междублоковите пространства не бяха регламентирани в закона. Въвеждаме и 5-годишна забрана за промяна на устройствените планове на кварталите след приемането им. Препоръчвам на г-жа Иванчева и на политиците да четат внимателно закона“, заяви пред „24 часа“ главният архитект на София Здравко Здравков. Той бе категоричен, че градинки в столицата няма да се застрояват.

Досега президентът е наложил 7 пъти вето. Последното бе върху закона за банковата несъстоятелност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar