Поддръжници на партия „Възраждане“ от цялата страна, които се събраха пред парламента на протест срещу зелените сертификати, маските и мерките срещу коронавируса, опитаха да нахлуят в Народното събрание. Протестът беше предварително насрочен за днес, но съвпадна с рекордния брой заразени за едно денонощие от началото на пандемията – 7062, при направени по-малко от 38 000 теста.

Processed with VSCO with a6 preset

По обяд протестиращите изпълниха пространството пред Народното събрание, а след около час започнаха опитите на отделни групи да щурмуват централния му вход. В един момент те успяха да пробият кордона от униформени, които пък охраняват протеста без палки и щитове.

В крайна сметка полицаите успяха с тела да изблъскат протестиращите от входа на парламента. При сблъсъците обаче имаше пострадали и от двете страни, а на място дойде и линейка.

Междувременно в сградата на Народното събрание входовете бяха блокирани отвътре и с маси, докато пък депутати от „Възраждане“ искаха протестиращи да бъдат допуснати вътре или те да излязат и да говорят с тях.

Премиерът Кирил Петков, който е под карантина, защото е контактен със заразения с COVID-19 председател на парламента Никола Минчев, коментира пред бТВ, че с удоволствие би говорил с хората на площада и им предложи да излъчат представители, които да участват в работна група, която да изготви нов модел за управление на здравната криза.

Петков каза, че ще бъде предложен нов подход, при който критерий за налагане на мерки ще е заетостта на интензивните болнични легла.

Протестиращите обаче се обявяват засега срещу всякакви мерки и призивите им са за „връщане на нормалния живот“.

„Уважавам правото на протест, но трябва да се излезе с конструктивни мерки, а за да ги има, трябва диалог. Не бих имал разговор с никой за това дали има, или няма Ковид. В този момент, когато нарастват случаите на заразени, зеленият сертификат няма да отпадне“, каза Петков, който подчерта, че тъй като е ваксиниран с три дози, е напълно здрав, въпреки продължителния контакт със заразения Никола Минчев.

Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев пък каза, че протестите ще продължат, докато правителството си отиде, ако не отпадне зеленият сертификат.

„Когато законите са безумни, не сме длъжни да ги спазваме“, обобщи Георгиев виждането си, че не трябва да се спазват мерките, защото не работели.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
13 януари 2022 11:12
Гост

Мдааа- от последната снимка се вижда, че “протестиращите“ са онези, които и преди- по време на незаконният за около 363 последователни календарни дни, издигаха бесилки и горяха на площада медцински маски. Безразлично ми е всичко, което се случва- част от предходните платени протестъри са в 47НС и като партия, и като депутати. Каквито хората, такива и политиците, и “опозицията“ им. Да се оправят двата клана на антиваксърите,. плоскоземците, харвардците и любителите на конспиративни теории.

Обективен
Обективен
13 януари 2022 10:51
Гост

В България са може би най-либералните мерки: срещу 10 лева за бърз тест за 2 дни човек може да обиколи всички магазини, дискотеки и всичко останало, каквото си поиска, а срещу 20 лева за тест може 3 месеца да обикаля свободно. Мисля, че по-меки мерки от това няма накъде, особено на фона на бруталните ограничения, задължителни ваксинации и локдауни в цяла Европа и целия свят. Тези явно имат фиксидея, както например Хитлер е имал фиксидея по отношение на чистотата на арийската раса, а историята сочи, че подобни фиксидеи не водят до нищо добро.

No name
No name
13 януари 2022 14:20
Гост

Напълно съм съгласна! Много точно написано.

откъде 10 лева?
откъде 10 лева?
13 януари 2022 15:49
Гост

Откъде 10 лева? Във Видин-ако имаш 10 лева в джоба те святат за егати богаташа.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 17:58
Гост

„В този момент зеленият сертификат няма да отпадне“. Абе г-н Петков, гледайте вие да не отпаднете от премиерския пост. Повечето, които гласуваха за Вашата партия, са против зелената дискриминация, имайте го предвид.

Медии обиждат протестиращи-наричат ги "ТЪЛПА"
Медии обиждат протестиращи-наричат ги "ТЪЛПА"
12 януари 2022 17:41
Гост

Да се подчертае : Това е легитимен протест. напълно законен. Спазен е ЗСММ и Конституцията-досежно правото на протест. Скандално е,че по една от националните медии, в новините от 17 часа нарекоха легитимно протестиращи „тълпа“. И то на два пъти. Откога протестиращи хора са „тълпа“? Дори и от тази медия да не споделят исканията на протестиращите, това не е причина да ги обиждат така гродно и гнусно. Гражданите имат право на протест, имат право на митинги, имат право на недоволство, имат право на искания, имат право да разпространяват мнението си, дори и друг да не споделя тяхното искане. Те протестират против… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2022 19:59
Гост

Е какво са? Тълпа протестиращи.

Определение според речника на БАН:
„Много хора, група хора, гъсто събрани някъде на открито. „

адвокат от САК
адвокат от САК
13 януари 2022 11:16
Гост

A щурмуването на сградата на НС и натискът да се влезе в нея без маски и при неспазване на правилата за влизане в нея, пак ли е законосъобразно действие…Както и да се мъчите, не можете да представите случващото се за законно. Или казвате- законно е причиняването на ЛТП/ СТП на полицаите- нали така ви учат вашите гурута, които са шамани на новата световна религия- конспиративните теории…

Русофоб
Русофоб
12 януари 2022 17:13
Гост

Трябваше само да са около 2 пъти повече, за да успеят. Имаха си и свой QAnon шаман във вид на дядо хайдутин.
А полицията се опитваше да ги гали по главичките, за да не се оплаче после някой, че го били, докато се опитвал да нахлуе в Народното събрание.

Медии наричат тълпа легитимно протестиращи!
Медии наричат тълпа легитимно протестиращи!
12 януари 2022 17:31
Гост

Ама какво нахлуване? В Европейския парламент може да се влезе свободно. Ншикой не нарича посещаващите го граждани-нахлуващи, или тълпа-както по една телевизия, в новините от 17 часа нарекоха легитимно протестиращите. Да наречеш легитимно протестиращи свободни граждани, изразяващи легитивмното си право на мнение тълпа е грандиозен скандал!!!! и за сведение- В Германския парламент-свободно гражданите могат да го птосетят. В България-напълно незаконно избирателя не може да влезе в парламента на собствената си държава-например, за да: се възползва от правото си да внесе петиция в пар ламента-конституционно гарантирано право. -Да се срешне с народни представители. -Да присъства като зрител в парламента. -Даа разгледа… Покажи целия коментар »

В отговор
В отговор
12 януари 2022 15:14
Гост

Пълна пропаганда и разочарование. Кой протестира имало ли ковид или така им изнася на управляващите. Хората протестират срещу мерките, абсолютно противоконституционните ограничения – ясно е записано в КРБ при какви условия може да се ограничават основните човешки права и това става винаги САМО СЪС ЗАКОН, А НЕ С ПОДЗАКОНОВ НОРМАТИВЕН АКТ!!! Никой не отрича вируса, повечето хора дори не са против ваксините, а искат ваксинирането да не е НАСИЛСТВЕН ПРОЦЕС, А ЛИЧЕН И СВОБОДЕН ИЗБОР! Искаш да работиш – ааа само ако си ваксиниран, на кино – а къде ти е сертификата, в мола – ами не – не си… Покажи целия коментар »

Атака №2
Атака №2
12 януари 2022 15:03
Гост

Половина са ваксинирани, обаче протестират против ваксините. Това всъщност е единствената им политическа платформа и ако трябваше да управляват, щяха да имат кадри само за 2 министерства – на здравеопазването (при тях лекари няма, но те повече ги разбират нещата) и на пропагандата. А като отшуми ковид вълната ще се чудят какъв нов враг да си намерят, за да се борят срещу него. Но накрая със сигурност ще свършат като „Атака“, чиито действия в миналото копират почти 1:1.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 15:18
Гост

Ох дано ти плащат за тези глупости, че другата опция противоречи на природата. Не разбрахте ли, че тези хора нямат против ваксините даже много от тях СА ваксинирани. Протестът е за друго, ама няма какво да обяснявам както казах или ти плащат или няма да ме разбереш.

въпрос
въпрос
12 януари 2022 17:34
Гост

И как знаеш дали са ваксинирани, като нямаш списъка с протестиращите, а и -дали някой е ваксиниран или не са лични медицински данни, лекарска тайна. Ако ти или който е да разполага с информация за ваксинационния статус, или я разгласява незаконно-това е нарушение поне по два закона.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 14:45
Гост

Няма нищо по-нормално от това, когато голяма група хора са недоволни от нещо да протестират- другото е диктатура и несвобода!

В отговор
В отговор
12 януари 2022 14:55
Гост

Изненадан съм! Все още мислещи хора посещават този сайт, че като гледам болшинството от коментари абсолютно се отчайвам.

...
...
12 януари 2022 15:07
Гост

Само да не бъркаме протеста с рекета – ако не стане на нашето ще нахлуем в парламента или нещо друго ще ви се случи, така че внимавайте в картинката…

изумен
изумен
12 януари 2022 14:44
Гост

Какво значи „нахлуят“? Нима избирателят няма право да влезе в сградата на парламента-да гледа пленарно заседание, да присъства на комисия, и да се изкаже, да разгледа сградата?
В Германския парламент всеки може свободно да влезе-да гледа заседание на парламента, или дори само да разгледа сградата!

Нима в България избирател не може да влезе в парламента? Това български парламент ли е ,или окупационен парламент-че избранниците са отделени от избирателя? Ако е български парламент избирателят трябва да има свободен и неограничен достъп до сградата, до изпълване на капацитета за външни посетители!

???
???
12 януари 2022 15:05
Гост

Вие сериозно ли?! На селска дискотека да отидете, охраната има право да Ви спре, а Вие се опитвате да изкарате НС като място, което всеки може да посети свободно, когато иска. Щях да кажа като музей, ама те и музеите имат работно време и някакви правила.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 15:25
Гост

Дискотеката е частна собственост.
Едва ли това е частен парламент. Това е парламент на всички граждани.
Как в Германия няма страх от народната любов, и парламента там е достъпен за посещение свободно.

Русофоб
Русофоб
12 януари 2022 17:15
Гост

Хахахахаха. Хахахаха. Хахаха. Хаха. Ха!
🙂 😀 😀 😀 😀

Асен
Асен
12 януари 2022 14:43
Гост

Това поведение за мен е напълно неадекватно.

Спиро
Спиро
12 януари 2022 14:43
Гост

Това „връщане на нормалния живот“ може да ни коства много. Но явно тези не го разбират.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 14:42
Гост

Половината са без здравни вноски, вероятно.Ако някой се разболее, оставете го да се гътне и направете филм по случая.Бързо ще поумнеят.

Мики
Мики
12 януари 2022 14:40
Гост

Е, как точно в този пик ще протестират срещу зелените сертификати, маските и мерките срещу коронавируса?

Нешев
Нешев
12 януари 2022 14:38
Гост

Тия са едно бяло и празно пространство.

Zola
Zola
12 януари 2022 14:38
Гост

Добре и с какво точно махането на зелен сертификат ще помогне на страната ни да стане богата и просперираща?

Боби Босов
Боби Босов
12 януари 2022 14:38
Гост

Много ме дразнят тия неандерталци.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2022 14:36
Гост

Копейкин трябва да заработи малко рубли, че иде студ, а токът за вилата му е скъп.

Николев
Николев
12 януари 2022 14:36
Гост

Същите ненормалници, като Атака едно време.

Кирилова
Кирилова
12 януари 2022 14:35
Гост

Хора котарака ми на една годинка е по-умен от тия „симпатизанти“, жадни за вероломна агресия.

Цецо К
Цецо К
12 януари 2022 14:35
Гост

Е защо? Защо ни занимавате с тия ненормалници от Възраждане

Asparuhov
Asparuhov
12 януари 2022 14:34
Гост

А може ли другата седмица протест на хората, които искат да се ваксинират и вярват в мерките против Ковид? Той ще е насочен към Възраждане

отговор на въпроса
отговор на въпроса
12 януари 2022 14:46
Гост

Може. В България има свобода на митингите и демонстрациите.

–––––––––
20 лв. е консултацията.Аз се отказвам от тези пари, дай ги за благотворителност!

Калина
Калина
12 януари 2022 14:34
Гост

Определено вандалско поведение от една платена от Русия партия.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 14:33
Гост

Да, трябва да им се обяснява дали има Ковид или не. Което е спор с дърво кажи речи.

Gerova
Gerova
12 януари 2022 14:32
Гост

И е прав Петков. Няма нужд да се говори с лумпени, които просто искат да си изкарат негативната енергия от мизерното си съществувание.

Anonimen
Anonimen
12 януари 2022 14:41
Гост

Напълно го подкрепям.

Fernandinho
Fernandinho
12 януари 2022 14:32
Гост

Тия са ненормални. Точка!