Британското правителство обмисля дали да разреши на руснаците посещения при Юлия Скрипал, която се възстановява в болницата, след като бе натровена заедно с баща си – бившия двоен агент Сергей Скрипал, с използване на нервнопаралитично вещество, предаде Ройтерс.

Лондон обвини Русия за атаката, но Москва отрича причастност. „Ние обмисляме руското искане за консулски достъп в съответствие с нашите задължения по международното и вътрешното право, включително правата и задълженията на Юлия Скрипал“, каза говорителка на британското външно министерство в Лондон. Руското посолство във Великобритания настоя „на правото си да види“ Юлия Скрипал, която е руска гражданка, след като британските власти обявиха, че състоянието й се подобрява и тя е дошла в съзнание.

Същевременно външното министерство на Русия огласи списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Въпросите – 14 към Лондон и 10 към Париж – се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри в началото на март. Великобритания обяви, че баща и дъщеря Скрипал са атакувани с вещество, разработено в бившия Съветски съюз, и посочи Русия като извършител на престъплението, което обвинение Русия отхвърля. С въпросниците Москва иска обяснение на какво основание към разследването са били привлечени французи и пита доколко те са експерти по бойните отровни вещества. Освен това руската страна се интересува как така френските експерти са установили, че използваното вещество в Солсбъри е с руски произход и разполагат ли във Франция с образци от групата бойни агент „Новичок“.

Подобни въпроси са отправени и към британската страна, включително Лондон уведомил ли е Организацията за забрана на химическите оръжия за включването на Париж към разследването и предадени ли са на организацията изводите на френските следователи. Русия пита какво общо има Франция със случилото се с двама руски граждани във Великобритания и по кои свои процесуални законодателни текстове британците канят чужда държава да участва във вътрешно британско разследване.

Същевременно Москва отговори реципрочно на действията на Лондон, като изгони 23-ма британски дипломати, а освен това закри британското консулство в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Руската федерация. В петък британският посланик в Москва Лори Бристоу бе отново повикан в руското външно министерство и му бе казано, че има един месец да съкрати дипломатическия персонал в Русия до размера на руската мисия в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс. В петък в Москва обяви ответни мерки срещу дипломатическите представителства на редица западни страни. Русия е решила да експулсира четирима френски дипломати, четирима канадски, трима шведски, двама холандски, хърватски, румънски, чешки дипломат. Ще бъде изгонен военният аташе ан Естония. Ден по-рано бяха привикани служители на посолствата на Франция, Германия, Италия, Полша, Холандия, Хърватия, Белгия, Украйна, Швеция, Австралия и Чехия заради неприятелски действия срещу Русия в солидарност с Великобритания.

Държавният департамент на САЩ обями, че Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar