Македонският бизнесмен с български паспорт Йордан (Орце) Камчев е пуснат на свобода срещу гаранция от 11 млн. евро и ще се защитава по случай, свързан с незаконни имоти, без да е в ареста.

Това съобщи агенция МИА. Камчев бе арестуван през пролетта заради случая, известен като „Парцелите на Водно“ (подробности четете тук).

Камчев, който бе смятан за най-богатия македонец в средата на миналото десетилетие и в чийто холдинг имаше подкрепяща властта на бившия премиер Никола Груевски медийна група, бе предложен от България за почетен консул в Охрид. Номинацията на бизнесмена бе отхвърлена, а месеци по-късно името му бе замесено в скандал, свалил специалния прокурор на Северна Македония и довел до лишаването ѝ от свобода.

Преди Нова година той постъпи в болница и след лечението му съдът прие искането да бъде пуснат под гаранция. Това става седмици след като друга тясно свързана с предишната власт фигура – бившият шеф на службите и братовчед на Груевски Сашо Миялков – бе пуснат за кратко срещу сходна гаранция. Решението, съвпаднало с плановете на премиера Зоран Заев да подаде оставка, разгневи правителството.За последно Камчев опита да излезе под гаранция през септември – месеци след като бе задържан през март 2021 г. Тогава обаче предложи гаранция от едва 1.8 млн. евро.

Дни преди балотажа на македонските местни избори и седмици преди българските парламентарни Камчев поиска посещение от представители на българските власти в затвора. Тогава съдия в Скопие твърдеше, че той има дипломатически паспорт, но според външното министерство в София той няма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar