Задържан за убийство на майка си след жесток побой старозагорец поиска да бъде пуснат на свобода с по-лека мярка под претекст, че са изминали повече от 8 месеца от налагането на най-тежката мярка за неотклонение и че на практика всички възможни следствени действия спрямо него са приключили, но по неизвестни причини влизането на делото в съда се бави.

Жалбата на 44 – годишния Георги Георгиев беше първата за новата 2022 година, която разгледа състав на пловдивския апелативен съд на 4 януари, обвиняемият бе представен от служебния си защитник. Той припомни, че първоначално Георгиев е бил задържан на 8 април след като сам се обадил на телефон 112 , че майка му Парашкева е пострадала тежко в домашни условия. На същия ден жената е била настанена в здравно заведение , направени били няколко опита тя да бъде спасена, но леталният изход настъпил 14 дни по-късно, на 22 април. Първоначалното повдигнатото обвинение срещу Георгиев за нанасяне на тежка телесна повреда е било променено в убийство и при доказването му той може да бъде наказан със затвор , включително и доживотен.

След продължило близо два часа заседания съдебните състав реши че няма основания за промяна на досегашната постоянна мярка за неотклонение спрямо убиеца на тогава 72-годишната Парашкева Недялкова.

Според съдът, видно от материалите по досъдебното производство са били извършени допълнителни разпити на сестрата на обвиняемия и на други свидетели, изготвени са Комплексна съдебна психологична и психиатрична и токсикохимична експертиза, които са достатъчни да се направи извода, че правилно Окръжния съд в Стара Загора е стигнал да извода, че има достатъчно основания за обосновано подозрение, че Георгиев е съпричастен към повдигнатото му обвинение за умишлено убийство.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице и другите предпоставки за задържане под стража, а именно, че при по-лека мярка за неотклонение продължава да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Според запознати побоят над възрастната жена е бил пореден, той е станал пред очите на болния баща на Георгиев и сестра му, първоначално обвиняемият пробвал да прехвърли вината на близките си и отрекъл да е нанасял тежките удари по тялото на родителката си. Заради системния тормоз над родителите му на Георгиев са били издавани няколко ограничителни заповеди, които той нарушавал и дори известно време е прекарал заради това в затвора.

Съдът прие че изтеклият период от време от първоначалното задържане на обвиняемия е в рамките на законния срок, който съпоставен на тежестта на деянието се явява разумен. Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar