На 14-ти декември Съдът на Европейския съюз постанови, че българските власти не могат да отказват да издадат документи за самоличност на дете, родено в друга държава с майка българка, в чийто акт за раждане е записано, че има две майки. Казусът, станал известен като случая на бебе Сара, стигна до съда, след като двете жени обжалваха отказа на общинските власти да издадат документ пред Административния съд в София. Оттам изпратиха преюдиционално запитване до съда.

Според решението „държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена, от една страна, да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти, както и, от друга страна, да признае, също както всяка друга държава членка, издадения от приемащата държава членка документ, който позволява на това дете заедно с всяко от посочените две лица да упражнява правото си свободно да се движи и да пребивава в рамките на територията на държавите членки“. Правната помощ на двете майки се осъществява от адвокат Деница Любена от ЛГБТИ организацията „Действие“. „Дневник“ отправи няколко въпроса за това какво е значението на съда и какво трябва да направят българските власти. Наскоро организацията получи и награда „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет.

Какво означава това дело на практика и за родителите на Сара?

– Майките на Сара нямат избор освен да се борят за правото на детето си да получи гражданство. Сара навърши две години на 8 декември 2021 г. и все още е без гражданство. Дядовците на Сара са много възрастни и не могат да пътуват поради здравословното си състояние, не са я виждали все още. Майките й нямат търпение да получат паспорт, за да могат да посетят България и Великобритания и да спрат да се чувстват като заложници на дискриминативните закони.

Какво означава за ЛГБТИ общността?

– За ЛГБТИ общността това решение е като глътка въздух, най-сетне нещо нормално след години на омраза и нападения над общността. От 14 -ти говоря всеки ден с хора от общността и им обяснявам какво означава решението. Никой от тях не е вярвал, че такава промяна може да се случи в техния живот и вълнението им е огромно. И е оправдано.

Когато растеш и остаряваш в тотално отричане на твоето съществуване и на правото ти на човешко достойнство, е нормално след решението от 14 -ти декември да почувстваш облекчение и да повярваш, че промяна е възможна. Как се приема това решение от вашите наблюдения в обществото и т.нар фейсбук балон?

– В моя личен балон решението се приема безпрецедентно добре. Получих стотици обаждания и съобщения от хора, които не са част от каузата и общността. Всички предлагаха подкрепата си, получихме много дарения, за да можем да продължим дейността си и в бъдеще.

Разбира се имаше и негативни коментари, както и консервативни такива, но това не е неочаквано. Не можем да изискваме всички да приемат и да се поставят в обувките на детето Сара и на майките й веднага.

Промяната на обществените нагласи е процес, който минава през разказването на личните истории. И точно това правим ние в „Действие“. Освен че оказваме правна помощ, разказваме човешки истории.Възможно ли е да има някакъв отпор от българските власти по казуса на бебе Сара?

– Ние даже го очакваме. Подготвени сме за нежеланието на българските власти да се съобразят с решението на Съда на ЕС. Поради тази причина и екипът ни вече готви правни действия при различни сценарии на развитие на делото, когато то се върне в Административен съд София – град. Готови сме да се борим с години, за да може Сара да получи български акт за раждане с вписани две майки, български паспорт и да бъде пълноправен гражданин на Република България и на Европейския съюз.

Какви са другите инициативи и дела, с които „Действие“ се е занимавало през 2021 година?

– Основаната дейност на „Действие“ е предоставяне на правна помощ и процесуално представителство на ЛГБТИ лица по различни дела: за дискриминация, признаване на актове за раждане, признаване на бракове, сключени в чужбина, дела за престъпления от омраза и при транс и интерсекс хора за смяна на пола. Организацията предоставя тази правна помощ напълно безвъзмездно като през 2021 г. сме предоставили консултации на 120 човека и сме завели 30 дела. Водим дела пред националните съдилища в цялата страна, пред Европейски съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз.

През 2021 г. водим и друго стратегическо дело пред ЕСПЧ, което е за признаване на брака на две българки, сключен в чужбина, както и дело за отказ от защита от домашно насилие, защото пострадалото лице е било в хомосексуална връзка с насилника.

„Действие“ развива и много силна международна работа с ЛГБТИ българите в чужбина, както и Консултативен съвет, чиято цел е да поддържа връзката между тях и България. С тази своя дейност организацията разширява членската си маса. Безплатната правна програма на организацията се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права, както и чрез корпоративни и частни дарения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar