Димитър Кънчев е в затвора от 2013 г.

    Съдия Мирослава Тодорова от СГС го е пуснала през ноември, предстои да се произнесе и апелативният съд

    Тя е установила формален подход при работата с него

    Димитър Кънчев, който през далечната 1997 г. уби баща си, мещехата си и 4-годишното си братче в семейния им апартамент в столичния кв. „Гео Милев“, иска да излезе на свобода.

    Той е в затвора в Казичене, откъдето е пуснал молба за условно предсрочно освобождаване. На 18 ноември тя е била одобрена от съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд.

    Предстои във вторник делото да се гледа и от Софийския апелативен съд, който обаче няма да излезе веднага с решение.

    Кънчев е зад решетките от 29 май 2013 г. след продължила 16 години сага. Делото срещу него

    беше гледано

    от 10 състава

    на три съда,

    пет пъти беше оправдаван, четири пъти делото стига до Върховния касационен съд. Преди осем години беше осъден окончателно на 18 години затвор. Тогава в състава на съда бяха настоящият шеф на Конституционния съд Павлина Панова и Вероника Имова, която в момента пък е в Съдийската колегия на ВСС.

    До момента Кънчев е излежал в затвора 11 години, 1 месец и 1 ден, а от работа му се приспадат още 2 години, 3 месеца и 4 дни, става ясно от съдебното решение на съдия Мирослава Тодорова. Зачетен е и предварителния арест от 2 години, 7 месеца и 12 дни след повдигане на обвинението за тройното убийство през 1997 г.

    Целият срок на изтърпяното наказание е 13 години, 4 месеца и 5 дни, а зад решетките му остават още 2 години, 7 месеца и 25 дни.

    В решението си съдия Мирослава Тодорова отбелязва изключително „формалистичен подход“ от страна на инспекторите по социалната дейност в затвора.

    Те не знаели нищо съществено за Димитър Кънчев. Включително не били събрали информацията, която да ги ориентира кои са криминогенните фактори, върху които е нужно да въздействат, така че на свобода да не се занимава с криминална дейност, посочва съдия Тодорова.

    Тя отбелязва, че по делото се установило, че с Кънчев не се е работило последователно.

    „Срещите му със социалните инспектори били инцидентни, като въздействието се изчерпвало до това той да полага труд“, казва още Тодорова.

    Димитър Кънчев е работил на различни обекти в затвора и извън него.

    Съдия Тодорова посочва, че напредъкът му се дължал на самия него , а не на социалните инспектори.

    Зад решетките той показал добро поведение, работил на външни обекти. В момента му била възложена

    отговорна работа

    отчетник трудова

    заетост към

    общежитието в

    Казичене

    Той участвал във всички културни и спортни мероприятия, в които имал възможност да се включи, бил и в специализираната програма „Умения за мислене“.

    Не бил наказван, награждаван бил много пъти, включително 9 пъти бил пускан в домашен отпуск. Докато бил извън решетките, не злоупотребил с доверието на затворническите власти, не е извършвал нарушения, връщал се навреме.

    От 23 септември 2020 г. бил на най-лекия режим в затвора.

    На Кънчев била направена експертиза, която да каже дали успява да се самоконтролира, да зачита чуждите прави и да търси своите чрез законните норми.

    Той показал възможност да се учи от собствения си опит, посочва съдия Тодорова. През целия си престой зад решетките не влязал в конфликт с никого.

    Съдът също така отбелязва като плюс, че е

    женен и може да

    започне работа

    веднага

    Посочва обаче, че на свобода той трябва да има регулярни срещи с пробационен служител и периодични срещи със социален работник и психолог, които да му оказват помощ.

    Престъплението, за което е осъден Кънчев , е

    едно от

    най-кървавите

    през 90 те години

    на миналия век

    На 2 март 1997 г. в дома си в кв. „Гео Милев“ мъртви са открити оръжейникът Николай Кънчев, втората му съпруга Миглена и 4-годишното им момченце, кръстено на баща си.

    Големият син на оръжейника от първия му брак – 18-годишният Димитър, по това време не е в дома си. Бил с приятели. Когато се прибрал, открил труповете.

    Задържан е на следващия ден. На първия разпит прави самопризнания. Твърди, че застрелял баща си, защото се скарали за пари. Димитър Кънчев, който по това време е ученик в техникума по електротехника, не учел, а прекарвал цялото си време в зала с ротативки. Това било и причината за конфликтите между баща и син. Братчето си пробол с нож, защото се страхувал, че ще го издаде, а преди него застрелял мащехата си, която била в кухнята.

    Апелативният съд има едномесечен срок да се произнесе.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar