Пет мостри чай с канабис са били продадени на нашия пазар до катастрофата през април м.г., при която загина Милен Цветков. Това стана ясно от думите на свидетел по делото срещу Кристиан Николов, който е подсъдим за трагедията. Автомобилът на известния журналист беше премазан на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрих Ибсен“ в София на връх Великден през 2020 г.

В кръвта на Кристиан Николов бяха открити следи от три вида наркотици – кокаин, амфетамини и марихуана. Младежът, както и защитата му твърдят, че Кристиан не се дрогирал, а е използвал паста и чай, за да се успокоява, тъй като бил под голям стрес заради следването си в Германия. Точно заради мехлема и чая с успокояващ ефект беше разпитан свидетелят.

„В България са продадени най-много 5 опаковки от чая, а от пастата – нито една“, каза техният вносител Симеон Генов. Той е син на бившия международния футболен съдия Антон Генов.

През юни експерт обясни, че пастата съдържа веществото канабидиол, което обаче няма психоактивното действие на тетраканабинола в тревата за пушене.

В началото на 2019 г. Симеон Генов започнал внос от Словения на хранителни добавки с веществото. Продуктите били предназначени за хора, които страдат от тежки заболявания заради болкоуспокояващото действие. Те били разпространявани из цяла Европа.

Бизнесът на Симеон Генов не продължил дълго заради проблеми с властите. От търговец той се превърнал в обвиняем за държане на наркотици.

Фирмата му „Хербал“ ЕООД внесла в България на два пъти малки количества от словенски производител.

В България пристигнали единични бройки, които били регистрирани пред БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) като хранителна добавка. По думите на Генов той пускал уведомление, но агенцията не ги пращала за изследване.

Продуктите, пристигнали у нас, били мостри, а на пазара били пуснати минимални количества, обясни Генов пред съда.

Втората пратка била задържана от митниците през март 2019 г. При получаването ѝ Симеон и съпругата му Габриела били задържани.

Разследващите иззели пратката от фирмата, както и мострите от старата партида. Кашоните с кремове, чайове, капки и пасти били изпратени за анализ в Националния институт по криминалистика и криминология.

Експертизата на част от продуктите с марката Be Hempty показала, че тетрахидроканабинолът в тях е над допустимата стойност и стига до 0,6%. Според закона това ги прави наркотични вещества.

От прокуратурата повдигнали обвинения срещу Генов и съпругата му Габриела за държане на субстанции с наркотично вещество. Направената експертиза показала, че в продуктите имало завишено съдържание на канабидиол – над допустимите 0,2 процента. Делото срещу тях било прекратено, а обвиненията свалени заради незнанието им за завишеното количество на тетрахидроканабинол в продуктите.

След този сблъсък с правосъдието Симеон Генов преустановил търговската си дейност.

Съдия Веселина Ставрева го попита дали е пробвал продуктите си и какво е било въздействието им.

„В интерес на истината не съм усетил някакво влияние върху себе си“, отговори Генов.

Делото за смъртта на Милен Цветков е на финала. На следващото заседание, което е на 21 януари 2022 г., се очакват пледоариите, както и обясненията на Кристиан Николов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar