Решението на мнозинството в парламента днес да наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното на нивата им от 1 януари 2021 г. предизвика остри критики сред икономистите. „Дневник“ събра мнения на експерти от фейсбук и от БНР.

Лъчезар Богданов, ИПИ: Подкопава се идеята за независим регулатор

1. За пореден път – в цялата история на прехода – политиците искат да фиксират или задържат цената на енергията, вместо да създадат механизми за ефективно подпомагане с целеви финансови помощи на домакинствата с ниски доходи. Впрочем, отново фокус са ток и парно – а защо не например домакинствата, които ползват газ?

2. Подобни действия подкопават изначално идеята за „независим регулатор“ – не за пръв път всъщност, но този път директно и с голямата тояга се показва, че правила, методики, процедури и анализа са „предпоследни“ и подлежат на отмяна от управляващо мнозинство, ако резултатът не се хареса.

Георги Вулджев, ЕКИП: Грешен подход

Мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата не е правилният подход.

Първо, да е ясно, че високите цени на енергията зависят основно от фактори, които са отвъд контрола на нашите политици. Увеличението, което КЕВР обяви не е някаква конспирация на агентите на ГЕРБ, а е естествено следствие от настоящите икономически реалности в енергийния пазар.

Второ, проблемът в момента е, че цялата тежест на по-високите цени пада върху самите електроразпределителни дружества. Покачването в цените и за домакинствата беше неизбежно, защото тези дружества няма как да поемат цялата тежест. Особено като за тях не бяха добавени помощи, както се направи за домакинства и бизнеси.

Щом ще замразят цените за домакинствата това ще трябва да се компенсира с по-високи цени за бизнеса. И проблемът не се решава, а се прехвърля и дори задълбочава. От трибуната някой правилно отбеляза, че се рискуват фалити на разпределителни дружества.

Калоян Стайков имаше много добър материал по тази тема в „Капитал“ преди няколко дни. Уви, явно новият парламент не го е чел.

Стоян Панчев, ЕКИП: Неграмотно

Народното събрание на „промяната“ е решило да се запише като най-неграмотното на 21-и век.

Калоян Стайков, Институт за енергиен мениджмънт: Пагубно е неразбирането на регулаторите

(мнението е написано ден преди гласуването на мораториума)

„Втората точка, която обсъдихме на днешното съвещание, беше да обсъдим предложенията от КЕВР за повишаването на цената на тока и газта. Дадохме си 24 часа, с цел да обсъдим за какво предложения се случиха тъкмо в първия ден на новото държавно управление и откакто обявихме, че преодоляването на цените на тока и газа са наш главен цел“, каза министър председателят след провеждането първото съвещание на новия кабинет.“

Бих искал да успокоя премиера и всички други, които изпитват някакви притеснения, че това не е конспирация. Това е правомощие на регулатора по силата на чл. 31а от Закона за енергетиката и чл. 40 от Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, което може да става веднъж на тримесечие и в съкратени срокове (за разлика от стандартния срок за ценовите решения, който е 30 дни).

Регулаторът изчаква последния възможен момент за това решение както за да забави ръста, така и за да намери механизми за по-ниско увеличение, в рамките на действащото законодателство. Ако поне едно от двете служебни правителства беше намерило за необходимо да се запознае със ситуацията, в която оперират мрежовите компании (където е концентрирано настоящото увеличение), то можеше да е по-малко. Напротив, те са дискриминирани като единствените, дружества от всички небитови потребители, които не попадат в обхвата на държавната помощ от 110 лв./МВтч.

Най-лошото от цялата ситуация обаче е продължаващата увереност, че правителството може подлага на съмнение и да се меси в работата на независими регулатори. Това е пагубно неразбиране на работата на тези институции, което в миналото винаги е имало катастрофален ефект върху икономическите отношения.

Надявам се тези изказвания да са повече плод на еуфория и напрежение, предвид натрупаните предизвикателства пред държавната политика, а не продължаване на старата политическа линия, в която премиери диктуват регулаторните решения.

Николай Янков, „Експат Капитал“: Къде са десните партии?

Новото Народно събрание направи току-що груб фалстарт с някакъв странен мораториум върху цените на тока и водата. ГЕРБ се избъзикаха с неопитните си колеги от новите партии, предлагайки „мораториума“, а те захапаха въдицата. Не знам какво са си мислили народните представители, които са гласували тази тъпотия. Може би, че годината е 1981, а не 2021. Резулататът от това нещо – което само по себе си е незаконно, но това е друга тема – е, че скоро няма да има ток за населението.

Представете си, че сте електроразпределително дружество. Купувате тока от производители и търговци на пазарни цени, които не са „замразени“, а трябва да го продавате на загуба на крайните потребители. Щото има „мораториум“. Има ли такъв бизнес модел някъде? Няма. Не може и да има. ЕРП-тата просто ще спрат да купуват ток. Освен ако държавата не им го продава на доста по-ниска от крайната фиксирана цена за потребителите. През някоя държавна фирма, като НЕК или АЕЦ Козлодуй, например. Познайте за чия сметка. И колко може да продължи това, преди съответната държавна фирма да фалира. А частните производители на ток просто ще изнасят тока си към съседните държави на пазарни цени. В планирания държавен бюджет за 2022 няма перо „субсидии към НЕК по мораториума върху цените на ток“. Не че такива са законни в ЕС и не че е работа на държавни фирми да провеждат социална политика. Ако Народното събрание все пак гласува такова нещо в бюджета за следващата година, то дефицитът там ще отлети межу 6% и 10% от БВП. Сбогом, Еврозона, здравей, Виденов!

Да се готвят търговците на хляб, аптеките, супермаркетите и всички други фирми, чиито служители и мениджъри денонощно работят здраво, за да осигуряват на българите нормален достъп до различни стоки и услуги от първа необходимост. За тези, които не си спомнят, така бе последно по време на Лукановите правителства в началото на 90-те, когато всичко бе държавно, имаше режим на тока и хората се редяха на опашки в 7 сутринта за едно кисело мляко. Следващата стъпка е национализация на електроразпределителните дружества и всички големи производители на ток. Да се готвят телекомите, банките, големите транспортни фирми и бензиностанциите, производителите на лекарства и аптеките, големите производителни на храни и веригите супермаркети. „Венсеремос!“, както биха казали във Венецуела. Държавата ще ни оправи.

Токът – както и всичко останало – трябва да струва, колкото струва на пазара. А ако държавата иска да защити определена категория потребители – социално слаби, например – да им осигури бюджетни програми за субсидиране на тяхното конкретно потребление до разумни лимити. Така икономиката ще функционира нормално и цените ще се балансират спрямо търсенето и предлагането. И уязвимите категории граждани – ако има такава (разумна лява) политическа нагласа – ще са компенсирани от солидарния механизъм на бюджетно преразпределение. Иначе частните инвеститори ще избягат бързо и ще дойдат дефицитите. За които изглежда някои от новите депутати нямат спомен.

Общото субсидиране или фиксиране на цени в една икономика – освен че е възможно само в социалистическа форма на държавно устройство – води практически до най-голям трансфер на държавни пари към тези, които потребяват най-много и имат най-малко нужда от субсидия. Това са най-богатите граждани. Колко ток потребява една къща от 1500 м2 със закрит басейн, спрямо един апартамент от 80 м2? Това НЕ Е лява политика. Безлимитното субсидиране чрез фискиране на цените води и до разхищение в потреблението и задълбочаване на дисбалансите. Когато хлябът беше евтин, с него хранеха прасетата. Но това са такива азбучни истини в икономиката, че съм изумен как никой в парламента не спомена тези аргументи.

Дори и в най-лошите си очаквания не съм предполагал, че толкова бързо и толкова радикално ще завие наляво новото мнозинство. Имам само един въпрос: Къде, по дяволите, са т. нар. десни партии? Защо гласът на разума днес звучи само от депутатите на ДПС?! Ще ни върнете 25 години назад за нула време. И ще докарате обратно ГЕРБ на бял кон с предсрочни избори!

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката: Ще спечелят група инвеститори

Подобна глупост за мораториум върху цените на тока, парното и водата може да се роди само в главите на бившите управляващи от ГЕРБ. И то съвсем не от грижа за българите да не студуват през зимния сезон. … Напротив – направиха го заради една група инвеститори, които печелят в момента огромни пари. И с този мораториум ще продължат да ги печелят и през следващата година.

Решението за временна комисия за проучване на състоянието на енергетиката е правилно, защото служебните кабинети и министри на енергетиката не казаха какво е наследството от ГЕРБ. Някой трябва да ни каже.

Васко Начев енергиен експерт: Пагубно е

Мораториумът от днес е „тъжен ден за българския парламентаризъм“. Останах безмълвен, когато чух това велико творение. Знаем, че ГЕРБ са силни в мораториумите, преди 10 години блокираха Чирен с мораториум. Искат да набутат новите управляващи в коловоз, от който няма излизане

Правилното гласуване утре е да кажат – сбъркахме, този мораториум не го приемаме. Нямат значение сроковете, това е пагубно.

Владислав Панев, депутат от „Демократична България“: Хаосът от днес е малкият дявол

Сутринта по Нова телевизия говорих, че мораториум върху цените на енергията за домакинствата е ядрената опция. Все пак такъв беше предложени и гласуван, а утре ще бъде променен с по-точни текстове.

Хаосът от днес е малкият дявол. Големият е наистина да сме наясно, че бърникането на държавата в толкова важен отрасъл (макар и с важна цел) не може да бъде за дълго. Защото това може да развали инвестиционния климат за години напред. А точно сега имаме потенциала да привлечем милиарди в чиста и евтина енергия. Тази позиция отстоявах на енергийната комисия днес. И се надявам да стигнем до позитивни за България решения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar