Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна проверка в здравното министерство на процедурата за купуване на бързи антигенни тестове на ученици. Тя е по сигнал за нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации с изявления на бившия зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Проверяват се и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От КПКОНПИ поясниха, че ще бъдат снети обяснения от д-р Петров и от управители на търговски дружества, участвали с оферти, но отстранени от процедурата, както и от здравния министър Стойчо Кацаров, и от членовете на комисията по избор на доставчици.

След приключване на проверката комисията ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако бъдат установени данни за корупционни престъпления.

„Здравното министерство приветства започналата проверка на КПКОНПИ“, написаха от МЗ. От там припомнят, че офертите са отваряни пред медии, а документите са публикувани на интернет страницата му.

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за купуване на 1,5 млн. щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. От МЗ припомнят, че е постигнато трикратно намаление на цените на тестовете. Това е позволило да се осигурят общо 4,7 млн. теста, което било достатъчно за всички ученици за поне месец напред.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar