Кметът Йорданка Фандъкова няма да обжалва присъдата срещу общината за проявено бездействие към замърсения въздух в София. „Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме“, написа тя в социалната мрежа. Утре, 23 ноември, изтича 14-дневния срок, в който общината има право да обжалва присъдата, произнесена от Софийският градски съд (СГС ) за допуснато системно превишаване на фините прахови частици (ФПЧ) в града. Съдът даде срок от 12 месеца на общината да преустанови бездействието си да предприеме конкретни мерки – въвеждане на стимули за алтернативни методи за отопление, вместо твърдо гориво, изграждане на етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и развиване на цялостна велосипедна мрежа.

Хонорарът на наетия адвокат от общината е 108 хил.лева

За делото бе привлечен адвокат, на когото Столичната община плати 108 хил.лева хонорар, за да докаже, че не носи отговорност за мръсния въздух в София.

„Не приемам твърдението (на съда) за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим“, обяви Фандъкова днес.

Въпросната програма за подмяна на старите печки на твърдо гориво – дърва и въглища, с нови устройства на газ или пелети, се финансира по два проекта за общо 77,3 млн.лева. Парите идват по ОП „Околна среда“ и по програма „Лайф“, за да е безплатно всичко – и отоплителните устройства и монтажът им. Въпреки това интересът не е голям – при капацитет за подпомагане на общо 20 000 домакинства, досега са се записали 5000.

„При монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха“, споделя Фандъкова.

Граждани заведоха съдебния иск срещу общината

Делото в СГС бе заведено през 2017 г. от граждани и неправителствената организация „Група за чист въздух“ , в която участва и „Спаси София“. Според класация на Световната здравна организация за 2016 г. София е бил най-мръсният европейски град, с оглед концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5). Вследствие на замърсяването на въздуха на годишна база в България умирали 8000 – 9000 души.

„Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021-2026 г. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента“, предлага сега Фандъкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar