Направил си изследване за наркотици, което било отрицателно

Според закона административното му наказание е отнемане на книжката му за 18 месеца

Областният управител на Шумен Валентин Александров се е забил с личния си автомобил „Киа“ в мантинела по пътя към Велики Преслав. Той обаче отказал да бъде тестван за алкохол с дрегер. По подобие на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който в края на октомври се раздели с книжката си заради нежеланието си да бъде проверен за алкохол, но и за наркотици.

За разлика от тях известният шеф готвач Андре Токев, който на 31 октомври привечер беше хванат да лъкатуши с пикапа си по Околовръстния път, даде две проби. Една с дрегер още на пътя, която показала 1,9 промила, и после кръвна в болница „Св. Анна“, която отчела 1,7 промила (За извинението на готвача четете в карето – б.р.)

Катастрофата с областния управител на Шумен, който е на поста от май тази година, е станала на 6 ноември около 18,30 часа.

За инцидента се разбрало още същата вечер от социалните мрежи.

Той обаче не е оповестен в официалния бюлетин на полицията в понеделник, а по-късно за него беше съобщено след настояване от медиите.

Катастрофата, причинена от Валентин Александров, станала на главния път Силистра – Шумен – Ямбол. След получаване на сигнала на тел. 112 на място бил изпратен екип на Пътната полиция към Областната дирекция на МВР.

Униформените установили, че „56-годишен водач на „Киа“ с шуменска регистрация се движел към Велики Преслав. В един момент обаче той

напуснал пътното

платно вдясно

по посока на

движението

и се ударил в еластичната ограда. В произшествието няма други участници. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ не бил изпратен на мястото, защото нямало пострадали.

Шофьорът обаче отказал да бъде изпробван с дрегер за употреба на алкохол. Издаден му бил талон за химическо изследване в болница.

Той бил тестван за шофиране след употреба на наркотици. Пробата му била отрицателна.

„Изготвени са съответните документи – акт за установени административни нарушения“, казаха от полицията.

От МВР не конкретизираха каква ще е санкцията за областния управител. Според Закона за движение по пътищата обаче, когато водач откаже да бъде тестван с дрегер или да даде кръвна проба за алкохол, остава без книжка за 18 месеца.

От полицията само уточниха, че произшествието не е със служебния автомобил на областния управител.

„А

водачът не бил

в качеството си

на длъжностно

лице,

което изпълнява служебни задължения“, добавиха от МВР. Къде е отивал или откъде се е връщал областният управител в събота привечер, не е ясно.

„24 часа“ го потърси за коментар, но не го откри.

Валентин Александров е дългогодишен служител на МВР с над 27-годишен стаж в системата. Той е бил шеф на Областната дирекция на МВР, а преди това е оглавявал сектор „Криминален“, РПУ, началник служба „Полиция“. Работил е известно време като консултант и в частния сектор. Завършил е педагогика в Шуменския университет.

Александров е заемал поста областен управител на Шумен и през 2017 г. за три месеца.

За разлика от него кметът на Пазарджик Тодор Попов публично обясни, че отказал да бъде тестван за дрога и алкохол, защото се притеснявал да не му подменят пробите.

Той беше спрян на 29 октомври на разклона към с. Паталеница, където живее. Според него униформените не били от Пазарджик. Те настояли да го тестват, той отказал. После намекна, че си е направил кръвна проба в болница и щял да атакува административната санкция в съда.

Тодор Попов е юрист. Преди да стане кмет, длъжност, която изпълнява вече четвърти мандат, е бил съдия и адвокат. Преди седмица от МВР му пратиха проверка. Той твърди, че поискали документи, които можели да бъдат открити на сайта на общината.

През годините много VIP персони са хващани да се качват в автомобилите си след употреба на алкохол.

Евродепутатът Ангел Джамбазки беше засечен да шофира с над 1 промил в кръвта.

Актьорът Явор Бахаров например е залавян два пъти да сяда зад волана пил, единия път беше употребил и наркотици.

Бившият зам.-шеф на Народния теътър Цветан Николов отнесе 11-месечна ycловна пpиcъда, cлед като през август 2018 г. на моста „Чавдаp“ тежко катасрофира, а дрегерът показа наличие на 2,7 промила алкохол в кръвта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar