Кандидатът за президент Боян Расате беше задържан по обвинение за нападението през уикенда над общностния ЛГБТИ център в София. След като по-рано през деня прокуратурата обяви, че не може да го открие, за да му връчи обвинителния акт, той се появи в предизборно участие по БНТ, след което беше арестуван от полицията.

Вчера, 1 октомври, главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Расате, а малко след това Централната избирателна комисия (ЦИК) единодушно одобри искането. От прокуратурата уточниха още, че все още не се знае каква мярка за неотклонение ще му бъде наложена.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че не могат да открият Расате на адреса, който обитава, както и на други места, за които се знае, че посещава. Тази вечер обаче той се появи в диспут по Българската национална телевизия. Веднага след това той беше задържан пред сградата на обществената медия и отведен в Първо районно управление, за да му бъде повдигнато обвинение.

В събота, 30 октомври Расате и още десетина души нахлуват в центъра, докато там тече събитие. Те изпотрошават имуществото, а Расате удря в лицето едно момиче. Полицията пристига малко след напускането на групата. До момента за случая няма задържани.

Нападението беше осъдено остро от посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция). Част от тях посетиха центъра в знак за солидарност.

Във вторник комисарят по човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович също осъди нападението и призова властите за бързо разследване. В България

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar