„По повод защитата на личните данниима европейски регламент за зеления сертификатот юли тази година, но проблемът е, че няма национален закон“, каза пред БНР адвокат Жулиета Мандаджиева във връзка с това кой може да проверява личните карти и да засича дали сертификатът е наистина на човека, който го показва.

„Регламентът урежда само трансграничното преминаване и съответно проверката на лични данни по повод на това преминаване.

И след това всяка държава сама трябва да приеме национален закон, в който да се създаде задължение относно определени администратори на лични данни, между които могат да са и съдържателите на заведения за хранене или охрана на мол. Да, а те могат да погледнат личната ни карта.

Но това трябва да е организирано от работодателя. Те могат да ни видят и сертификата, поясни адвокат Мандаджиева.

„Но когато се говори за права и свободи, се има предвид тези, които са залегнали в Хартата за основните права на гражданите на ЕС, посещението на заведение за хранене не е след тях. Още повече, когато има друг интерес, който надделява – и това е опазването на общественото здраве и да не се увреждат околните.

Но посещението на училище и достъпът до работа е сред основните права в Хартата, Конституцията и Европейската конвенция по правата на човека, посочи още експертът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar