Приятелката на джихадиста Радуан Лакдим е извикала „Аллах е велик“ по време на задържането си в петък. Тя обаче отрича да е била свързана с плана за атентати на Лакдим, предаде Франс прес, като се позова на прокурора на Париж Франсоа Моленс. В серия от нападения в Каркасон и Треб в Южна Франция Лакдим уби миналия петък четирима души.

По време на разпитите задържаната 18-годишна жена е казала, че не е поддържала телефонна връзка с Лакдим от януари. Подозира се, че двамата са държали връзка чрез мобилно приложение, разказа Моленс. Той допълни, че жената е споделила, че е приела исляма на 16 години. У нея се забелязвали всички признаци на радикализация.

Според френски съдебни източници младата жена е била с досие за радикализация и е била следена от френските служби за сигурност, предава БТА.

Моленс, който е главният френски прокурор по делата за тероризъм, заяви, че нападателят от Каркасон и Треб е поискал освобождаването на Салах Абдеслам, предаде ДПА. Абдеслам е свързан с терористичните атентати в Париж и Брюксел от 2015 г. и 2016 г.

На пресконференция днес Моленс разказа, че жандармеристът Арно Белтрам, който се размени със жена, държана за заложник от джихадиста в супермаркет в Треб, е починал от дълбока порезна рана в гърлото. Аутопсията показала, че той имал и други прободни рани, а също и нефатални огнестрелни рани.

Моленс каза, че Радуан Лакдим е бил под наблюдение на службите за сигурност по-рано този месец. Той трябвало да се яви в съда на 23 април по обвинения за носене на хладно оръжие и шофиране в неправоспособно състояние. Обвиненията били свързани с инцидент от януари, предаде ДПА.

Моленс каза, че Радуан Лакдим не давал индикации, че ще извърши евентуален терористичен акт.

Същевременно майката на жандармериста Арно Белтрам – Никол Белтрам, разказа, че той е планирал църковен брак на 9 юни, предаде ДПА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar