По БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи коментира проваления избор на двама нови члена на Съдийската колегия. Съдиите бойкотираха избора на двама свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС). И в събота, и в неделя, избирателната активност на магистратите беше толкова ниска, че не покри законовите критерии за редовен избор.

Това, което стана в неделя има два елемента. От една страна, позитивното е, че съдиите показаха, че все още разсъждават като общност, не са напълно разделени, както се опитваха да правят с тях и ВСС, и политици, и други фактори. И те имат ясно желание за еманципация от този тип поведение, което се опитват да им налагат.

Втората страна е, хем негативна, хем позитивна. Факт е, че след като част от съдиите не се включиха в избора на двама нови членове (на съдийската колегия във ВСС), те отправиха звучен шамар в лицето на сегашния състав на Висшия съдебен съвет. Но също и сигнал към политиците и следващото Народно събрание – да се опита да отзове своите представители там.

Залогът тук е много по-голям. Всъщност става въпрос за течащата процедура за избор на нов председател на Върховния касационен съд. С този бойкот от страна на съдийската общност се отправи ясно послание парламентът да отзове представителите си и по този начин ще бъде много трудно в оставащите месеци до 14 януари да се сформира необходимото мнозинство от 17 гласа, за да бъде избран председател на ВКС.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев преди няколко седмици също каза, че този състав на ВСС може да избере, но може и да не избере новия председате на ВКС. Което за мен също е сигнал, че се усеща това напрежение и това брожение на магистратското съсловие, което е насочено към сегашния състав на ВСС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar