Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са евентуалните кандидати за конституционен съдия, научи „Лекс“.

Имената, които се спрягат за бъдещ конституционен съдия, са на ръководителките на Пето и на Седмо отделения във ВАС – Йовка Дражева и Ваня Анчева, както и на колегите им Соня Янкулова, Севдалина Червенкова и Донка Чакърова, като само последната все още се колебае дали да участва в процедурата, научи „Лекс“. Всички те са дългогодишни съдии във ВАС. Не са изключени и други кандидатури.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

При тазгодишната ротация в Конституционния съд върховните магистрати трябва да изпратят един свой представител, президентът също един, а на Народното събрание му предстои избор на двама, като единият ще встъпи в длъжност догодина.

Двете върховни съдилища имат джентълменското споразумение, според което се редуват в излъчването на конституционен съдия и сега е ред на ВАС.

Все още не е определена дата за провеждане на Общото събрание на ВКС и ВАС. Коментират се две възможни – на 29 октомври и на 5 ноември.

Същевременно днес върховите магистрати промениха правилата за провеждане на избор на съдии в КС. Измененията се налагат заради противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

Една от промените предвижда провеждането на общото събрание чрез видеоконферентна връзка в сградите на ВКС и ВАС.

Втората се отнася до начина на гласуване. Тъй като вотът е таен, трябваше да се осигури възможност на съдиите да могат да го упражнят без да се разкрие кога са подкрепили.

В тази връзка бяха предложени няколко варианта. Първият е гласуването да е в Съдебната палата и да става по график. Вторият е да има две урни – по една във ВКС и ВАС, като членовете на комисията от ВКС ще наблюдават гласуването във ВАС и обратното. След края на вота членовете се събират в Съдебната палата, където отчитат резултата.

Третият вариант е за гласуване последователно – първо във ВКС, после във ВАС. При тази опция членовете на комисията присъстват на вота в двете сгради и обявяват резултата, след като върховните административни съдии приключат.

От присъстващите 143-ма съдии, 98 от тях избраха последния вариант.

Иначе според правилата номинации се правят с писмено предложение, придружено с автобиография и писмено съгласие от кандидата.

Срокът за подаване на предложенията е не по-късно от края на предпоследния работен ден преди датата на вота.

При избора на един съдия в КС, се гласува за един кандидат. Ако в бюлетината не е посочено нито едно име или е повече от едно, тя е невалидна. Избран е кандидатът, получил гласовете на повече от половината от присъстващите членове на общото събрание. Ако никой не е получил необходимото мнозинство, се провежда балотаж между двамата с най-много гласове.

Обикновено ротацията на четиримата съдии в КС се случваше по едно и също време. Но преди девет години тогавашният президент Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска, номинирана за конституционен съдия от парламента. Така едно място остана незаето до 22 февруари 2013 г., когато в КС влезе Гроздан Илиев.

Затова тази есен в съда трябва да встъпят нови трима, а четвъртият – догодина. На 15 ноември изтичат мандатите на председателя на КС проф. Борис Велчев (назначен от президента), на Анастас Анастасов (избран от НС) и на Георги Ангелов (излъчен от Общото събрание на ВКС и ВАС). А през февруари 2022 г. от КС ще „излезе“ и Гроздан Илиев, избран от НС.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тити
Тити
11 октомври 2021 13:04
Гост

Ще видим кого ще сложат за председател. Защото Велчев е изключителен колега и ръководител.

Димо
Димо
11 октомври 2021 13:05
Гост

Определено на всички им е мъчно за него.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 13:57
Гост

Евала, братиньо! Безупречна репутация!

Anonimen
Anonimen
11 октомври 2021 12:57
Гост

Видеоконферентната връзка е единственият вариант в тази обстановка.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 12:43
Гост

Анчева, шок и ужас…

във ВАС...
във ВАС...
11 октомври 2021 11:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 9:59
Гост

Чувал съм да хвалят Соня Янкулова като един от най-добрите съдии в своята област. На задкулисието обаче не му трябват отлични съдии, а послушни и Чолаков предполагам за пореден път ще се постарае в тази връзка.

Може НО
Може НО
11 октомври 2021 10:37
Гост

И неговият край ще дойде

Манолас
Манолас
11 октомври 2021 9:33
Гост

Успех желая на всички.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 9:32
Гост

Ще бъде интересно

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 9:31
Гост

За мен всички са професионалисти

Абагард
Абагард
11 октомври 2021 9:30
Гост

Да се надяваме, пе всичко ще е ОК и ще мине по вода

Милош
Милош
11 октомври 2021 9:30
Гост

Битката май ще е между Анчева и Дражева

Бочев
Бочев
11 октомври 2021 9:29
Гост

За мен е добре, че има само жени. Те са далеч по-оправни.

Oblena
Oblena
11 октомври 2021 9:29
Гост

Прави впечатлвнив, чв говорим само за жвни. За мен това е хубаво, като представителка на този пол.

Пешев
Пешев
11 октомври 2021 9:28
Гост

Предния път ВАС отново прати жена

Манов
Манов
11 октомври 2021 9:27
Гост

Отново са само жени

Ганче
Ганче
11 октомври 2021 9:33
Гост

И предния път пратиха жена

Рики
Рики
11 октомври 2021 12:59
Гост

Н. Джелепова-много добър избор между впрочем.