Промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с неизбежната отбрана, няма да има. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева в интервю за „Дарик“.

Работна група за обсъждане и предлагане на промени в тази насока беше създадена в началото на месеца по изрично настояване на премиера Бойко Борисов. Повод за това стана случаят в Пловдив, при който лекарят Иван Димитров застреля крадеца Георги Джевизов. Първоначалната информация беше, че лекарят е арестуван, защото застрелял крадеца в дома си, където били съпругата и детето му. Оказа се обаче, че убитият не е бил в дома, а в гаража на лекаря, а доктор Димитров го наблюдавал 30 минути и стрелбата е била навън. Освен това лекарят опитал да заличи следите, а семейството му изобщо не е било с него по това време.

Подробната информация за случая беше изнесена, след като вече бяха организирани протести, а депутати побързаха да искат законодателни промени. В работната група бяха поканени представители на ВСС и на прокуратурата, които обаче отказаха участие, което днес Цецка Цачева отчете като ясна позиция против промените. Срещу изменения в НК в тази част се обявиха още от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съд и неправителствени организации, поканени за участие и становища в работната група.

Министър Цачева каза днес, че очаква скоро групата да излезе с доклад, че промени в НК за неизбежната отбрана не се налагат.

Обратно е обаче становището на Цачева и на министерството относно промени в Наказателния кодекс, свързани с кражбата на автомобили. Отново премиерът Борисов наскоро настоя за промени, тъй като в момента освен текста за кражба (чл. 194), има и отделен за отнемане на моторно превозно средство (чл. 346). Вторият предвижда наказание от 1 до 8 години затвор, при повреда на колата и до 10, а при употреба на насилие от 3 до 12 г. затвор , докато за кражба наказанието е само до 8 години затвор. Въпреки това, премиерът е на мнение, че точно този текст позволява на автокрадците да остават ненаказани.

Министър Цачева обясни днес, че по този въпрос ще се изследва и законодателството в европейските държави, като работната група има седмица, за да предложи промени. Правосъдният министър подчерта, че следователи, прокурори, адвокати, съдии от ВКС, също споделят становище, че има законодателен проблем.

„Освен основния състав по ал. 1, има и ал. 2, от която излиза, че можете с намерение само да ползвате, да вземете една чужда кола, да се поразходите до Гърция, да изкарате двуседмична почивка, да кажете: аз исках само да я ползвам – и да я върнете потрошена. Това дали е кражба, или е отнемане?“, обясни виждането министър Цачева. Въпросната алинея 2 на чл. 346 от НК, свързана с повреда казва, че наказанието за противозаконно отнемане на автомобил е от 1 до 10 години затвор, ако е последвала повреда на превозното средство или то е изоставено без надзор.

Правосъдният министър засегна и конфликтната тема с други промени в НК, свързани с корупцията в частния сектор. Законопроектът, внесен от министерството, беше критикуван още преди два месеца от ръководителя на катедрата по наказателноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Панайотов в интервю за „Лекс“. Тогава той предупреди, че изравняването на стандартите за преследване на корупцията в частния и публичния сектор, ще доведат до криминализиране на целия граждански оборот. Последваха остри становища срещу законопроекта от работодателските организации и от адвокатурата.

В тази връзка министър Цачева коментира сега, че текстовете може да не са идеални и да подлежат на редакция, но промени трябва да има. Тя няколко пъти повтори, че Наказателният кодекс е от 1968 г. и текстовете по много глави са остарели, а конкретно за корупцията в частния сектор подчерта, че препоръките за промени са дошли от независимия анализ на Европейската комисия, направен за работата на прокуратурата.

„Аз поставям въпроса: Възможно ли е в търговска структура взаимоотношения, които безспорно са граждански, да има елементи на корупционна дейност. За мен това е възможно, но дали редакциите са точни и прецизни, от това, което чета, слушам и коментирам с различни специалисти, аз съм склонна да считам, че не сме намерили в част от редакциите най-удачния баланс“, каза Цецка Цачева. Тя обаче иска тези въпроси да бъдат коментирани на публичното обсъждане следващата седмица и се надява проектът да бъде подкрепен на първо четене с ясен ангажимент за редакции след това.

По повод на оценката на председателя на Консултативния съвет по законодателството към председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, че законите в България се правят безотговорно, популистки и непрофесионално, министър Цачева каза, че в думите му има много доза истина. Тя обясни, че промените в законите се налагат заради динамиката на обществените отношения и необходимостта бързо и адекватно да се реагира. Резултатът е недобро законодателство, призна в заключение Цачева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 март 2018 21:24
Регистриран

Не е полезно министъра, а не практикуващи юристи и професорите , да творят правото- трябва да има промяна.За да знаят гражданите до къде и колко могат да се защитават в рамките на закона.И ББ е прав.

Svet
Svet
25 март 2018 21:12
Гост

Ok

Сашо
Сашо
25 март 2018 15:26
Гост

Одобявам Георги! Трябва да има край на циганския произвол!

Георги Велков
Георги Велков
24 март 2018 13:51
Гост

Незабавно изведете тази персона от управлението. Ако търсите помощ – насреща съм.

Георги Велков, Плевен