Версия, че разстреляният в сряда Георги Христов-Тинето е бил поръчан от Испания, проверява полицията, научи „24 часа“ от важен човек в МВР. 44-годишният мъж, осъждан за убийство, бе гръмнат с няколко куршума минути преди 8 ч сутринта в двора на стадион „Георги Аспарухов“ в София.

Тинето минал през входа на съоръжението и се запътил към фитнеса. Говорел по телефона, когато го застигнал автомобил фолксваген. В следващите няколо секунди към тялото на мъжа полетели куршуми.

Бил поразен 4-5

пъти в торса и

един в ръката

Куршумът пронизал и мобилния телефон на мъжа. За всеки случай убиецът пуснал и един контролен в главата.

След това избягал и запалил колата. Тя била открита в района зад магазин от голяма верига. Оказало се, че е крадена преди 2 месеца от столична автокъща.

Трупа на Тинето пък открили деца, които отивали на тренировка по художествена гимнастика. Те бързо съобщили в полицията. За минути на място пристигат няколко патрулки. Цялото ръководство на столичната полиция начело с директора старши комисар Калоян Милтенов също идват на местопрестъплението.

„В 7,54 ч сутринта на телефон 112 е получен сигнал за намерено лице в безпомощно състояние до фитнес центъра на стадион „Герена“. Установено е, че се касае за лице, което най-вероятно е убито. Става въпрос за 44-годишен мъж, който по първоначална информация е прострелян“, каза пред медиите Милтенов и потвърди, че убитият е с множество криминални регистрации. Обясни и че най-вероятно запалената кола е на убиеца.

За да бъде открит, полицията

търси записи от

камери в района

Те ще проверяват целия маршрут на автомобила, за да видят дали някъде не се вижда ясно лицето на мъжа, дръпнал спусъка.

Засега водещата версия е, че убийството на Тинето е поръчано от Испания. Мъжът редовно е отскачал до кралството в последните месеци. Смята се, че е възможно там да се е занимавал с кражби и грабежи. Официалният му бизнес в страната бил транспортен. Не се изключва да е превозвал и дрога.

Изборът на дестинация надали е случаен. Именно в Испания Тинето е заловен през 2007 г., след като 5 години е издирван за грабеж, придружен с убийство. Той е извършен на 18 февруари 2002 г. в Харманли.

Тогава престъпникът заедно с Мюмюн Мюмюн-Мечката и Георги Машев нападат служебния форд на турска текстилна фабрика и задигат 47 092 лв. Обирът е добре подготвен – бандитите са следили колата и знаели добре, че с нея ще бъдат превозени изтеглени от банката средста за заплати на работниците във фирмата.

Мюмюн, Машев и Христов решават да инсценират катастрофа, като се блъскат в служебния автомобил, за да го спрат. Секунди по-късно двама от тях обсипват с куршуми форда, в който се намират главният счетоводител на предприятието Георги Демирев, касиерката Златка Христова и шофьорът Фикрет Тасим. Апашите вземат една от двете торби, пълни с пари, и изчезват. На място в колата полицията открива мъртвия счетоводител Демирев, а Христова и Тасим – ранени.

Дълго време след грабежа разследването е в задънена улица. Чак след 3 години извършителите на престъплението са разкрити. Властите обявяват, че мозък на удара е бил Мюмюн, а негови помагачи – Машев и Христов.

Първи от тях е задържан Мюмюн в турския град Бурса. След два месеца в София е заловен и Машев. Извършителят на убийството Георги Христов обаче изчезва безследно. Обявен е за международно издирване чрез Интерпол, но години наред информация за него липсва. Няма и сигнали от случайни хора, които да разкажат, че са забелязали беглеца някъде.

Така мъжът е

осъден задочно

на доживотен

затвор

Едва през юни 2007 г. той е задържан в Испания от местните власти. Там лежи 5 години, докато го екстрадират у нас. При връщането му делото е подновено, а Тинето е осъден на 14 години и 11 месеца затвор. Присъдата е произнесена на 7 март 2014 г. До нея се стига, след като Христов си признава и по тогавашното законодателство съдът е длъжен да намали с 1/3 наказанието му.

Мъжът е пуснат предсрочно от затвора на 14 февруари 2018 г. Освободил го състав на Софийския градски съд с председател съдия Емил Дечев. Прави впечатление, че и прокурорът Валентин Кирилов е смятал, че Тинето трябва да бъде освободен.

По това време му оставали още 2 години и 1 месец решетки, тъй като се приспадал периодът в Испания. Съдът заменил това време с пробация, която изтекла на 24 март м.г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar