Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска информация от здравния министър Стойчо Кацаров какви мерки се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и дали министерството е питало Европейската агенция по лекарствата за поставянето на трета доза от ваксините срещу вируса.

От ВАП съобщиха, че въпросите към Кацаров са отправени, след като в държавното обвинение постъпили много питания от граждани, включително лекари и заети в образованието. От прокуратурата обясняват, че искат информация от министъра за мерките за активиране на темпа на ваксиниране, защото до момента имунизираните са около 16%, като по този показател България е последна в Европейския съюз.

Министърът трябва да отговори и какви мерки е взел за контрола на противоепидемичните мерки, тъй като има множество сигнали, че те масово не се спазват. До момента основните мерки включваха носене на маски на закрито и ограничение до 50% на заетост на заведения за хранене и забавление, кина, театри и др. От прокуратурата искат информация и за това какви мерки ще се вземат в училищата и детските градини преди началото на учебната година, предвид нарастващата нова вълна на вируса.

„ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим“, посочват още от прокуратурата, като искат информация и за това дали министерството е осигурило нужните лекарства и помощни средства за ковид-отделенията на болниците.

Междувременно пък здравният министър съобщи днес, че служебното правителство е удължило с 3 месеца срока на извънредната епидемична обстановка и той вече е до края на ноември. Министърът на образованието Николай Денков обясни, че утре ще бъдат публикувани насоките за действие в училищата, детските ясли и градини.

По-рано пред бТВ епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Мира Кожухарова коментира, че България има готовност за поставяне на трета доза, но в момента този въпрос се обсъжда в Европейския център за контрол на заболяванията.

„Щом се смени кратката характеристика и се препоръча реваксинация – имаме готовност. Нашата система ще бъде коригирана в това отношение и ще може да се регистрира и трета доза“, коментира Кожухарова. Според нея е възможно новата вълна да бъде по-лека заради бройката ваксинирани и преболедували, като напомни, че скоро в България ще има все пак 1,2 млн. души с поставени две дози.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 август 2021 19:30
Гост

lex.bg, моля ви, не се излагайте с ковидиотски статии.

наборна повинност и освободени от военна служба пр
наборна повинност и освободени от военна служба пр
26 август 2021 6:40
Гост

А аз питам как така днешните прокурори, от наборите отпреди 1987г, когато имаше задължителна казарма масово не са служили в армията наборната си войска повинност, разбира се -изключения на служили има, но изключението потвърждава правилото(също така-оказва се ,че масово и политици не са служили в казармата, но това друг въпрос-как като беше задължително ставаше тарикатското измъкване от войнската наборна повинност)? Особено прокурорите от наборите 1965-1980г-случаите на освободени от наборна казарма са масови, подчертавам-има и служили-ама дали са и 20 процента от всички военнозадължени набори ,днешни прокурори са служили в армията . Та осветлете ни-как така ставаше освобождаването , като беше… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 18:35
Гост

Лекс, бяхте един от малкото новинарски сайтове, в който от известно време липсва ковид и реклама за ковидиоти да се ваксинират. Моля Ви, не поемайте ковидистерията и вие. Който иска- да се ваксинира, това е личен избор. И като се вижда ясно, че мнозинството от българите не искат, значи няма да се поръчват нови ваксини, щом сега наличните са в излишък. Просто е. А на всякакви ковидиотчета и тролове с проваксърските опорки не мога да разбера какво им пречат неваксинираните. Те нали са се ваксинирали и са в безопасност от гадния вирус??? Това в статията е изсмукано от пръстите и… Покажи целия коментар »

Стаматова
Стаматова
25 август 2021 14:08
Гост

Този ли го питате за адекватни въпроси срещу Ковид и ваксинацията? Доказан антиваксър преди да го направят министър на здравеопазването.

Borislavova
Borislavova
25 август 2021 14:09
Гост

Знам ги тия постове и снимки. Виждах му нещата още по време на пандемията и вълната тази година в началото .

Николев
Николев
25 август 2021 14:06
Гост

Преди да застъпи Стойчо Кацаров ние имахме имунизация и зелени коридори. Появи се тоя и всичко пропадна. Сега ваксинацията е един хаос.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
25 август 2021 14:57
Гост

Ваксинацията преди всичко е доброволна, тъй че дали ‘ората се ваксинират или не – зависи само от тях. Ако правителството иска да рекламира ваксинирането няма лошо, но решението пак си остава у хората. И е нормално първо да се ваксинират тези, които искат, след време всеки, които иска да се ваксинира ще е минал под иглата и желаещите ще спаднат. Това е нормално!
Дали ще има много ваксинирани или малко е въпрос на общественото „колективно“ съзнание, а ние от години сме в колективно безсъзнание, тъй че …

AnimalMan
AnimalMan
25 август 2021 14:06
Гост

Прокуратурата да пита защо дарихме 300 хиляди ваксини. Като беше зор Ангелов да намери ваксини и не стигаха зимата, тогава бил лош. А сега дойде Кацаров и дари 300 000 ваксини. Нямало кой да ги ползва. Евала бе пич. Ама идва нова вълна.

Стаматова
Стаматова
25 август 2021 14:07
Гост

Защото Стойчо Кацаров е здравен министър, но не вярващ във ваксините. Той си е антиваксър.

Стаматова
Стаматова
25 август 2021 14:09
Гост

Защото този сладур не искаше да се ваксинират хората. И му беше много лесно преди да стане здравен министър да намира кусури на Ангелов

Сен Жак
Сен Жак
25 август 2021 14:05
Гост

Ангелов не беше кой знае какво, но Кацаров е нива под него…

Абагард
Абагард
25 август 2021 14:05
Гост

Кацаров е неспособен да ви каже нищо. Той е там само за да намира „нарушения“ в болниците. Да поставя компромати.

Мишел
Мишел
25 август 2021 14:03
Гост

Социални, икономически и финансови механизми? Май няма такива въобще за сега.

Геро
Геро
25 август 2021 14:01
Гост

Е, сега като се завърнат от почивка, мъка ми е каква ще е статистиката.

Anonimen
Anonimen
25 август 2021 14:00
Гост

Какви училища! Направо да минават дистанционно. По 30 деца в една стая…

Клинчен
Клинчен
25 август 2021 14:00
Гост

Абе тегава работа е. Тоя Ковид и да питаш и да не питаш е все тая

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 13:59
Гост

Ох и те са много специални. Специално ще го питат. А мерките не важат ли за всички? Те не са ли хора, като нас?

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 13:59
Гост

Тоя здравен не е за питане…

Възмутен
Възмутен
25 август 2021 13:58
Гост

Хайде, честито! До края на ноември. Кога ли ще се върнем към нормален живот.

Криси
Криси
25 август 2021 13:59
Гост

Когато започнат да се спазват мерките, а не да си носят маските като шалче на гушата. Или направо хората да се ваксинират масово.

Пенчева
Пенчева
30 август 2021 4:33
Гост

Ти луда ли си МА,патка такава ваксинирана.