Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря издаването на заповед за спиране на строителството на небостъргача „Златен век“ (пълния текст на определението виж тук). Това означава, че строителството може да продължи.

Днес върховните съдии Анна Димитрова (председател на състава), Донка Чакърова о Тинка Косева (докладчик) потвърдиха определението, с което още на 25 юни 2021 г. Административен съд София-град (АССГ) спря издаването на новата заповед за спиране на строителство като обезпечителна мярка.

Тя е наложена по искане на „Артекс“, тъй като компанията е завела иск, с който да се установи, че има законно право на строеж, а разрешението за него е валидно до 5 септември 2030 г. или поне до 18 декември 2024 г. Искът е по реда на чл. 128, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс и е подаден на 23 юни 2021 г. Разпоредбата дава право на всеки да предяви иск, за да установи съществуването или несъществуването на административно право, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита. Затова „Артекс“ са го предявили срещу Дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК).

След завеждането му от дружеството поискаха от съда и налагането на обезпечителна мярка –  спиране на производството по издаване на заповед за спиране на строителството на „Златен век“.

От „Артекс“ са представили на съда данни за това какви вреди им е нанесло първото спиране на строителството от април 2019 г. до май 2021 г., което Върховният административен съд обяви за незаконно. Загубите заради престой са близо 5 млн. лв., неустойките към клиенти заради удължаване на срока на строителството – 2,5 млн. лв., а пропуснатите ползи заради отказали се клиенти над 10,7 млн. лв.

Така АССГ прие, че евентуалното незаконосъобразно спиране на строежа би причинило „значителни и непоправими вреди“ (повече за определението виж тук).

ДНСК обаче обжалва и въпросът стигна до ВАС. Днес върховните съдии потвърдиха, че налагането на тази обезпечителна мярка от АССГ е правилно.

Те заявяват, че спирането на производството по издаване на заповед за спиране на строителството е подходяща мярка с оглед характера и вида на иска, както и с оглед на търсената с него правна защита. „Правилно АССГ е приел, че представените доказателства за финансови вреди, които биха настъпили oт последващо спиране на строежа, започнало с издаването на Констативен акт №СТ 146/18.06.2021 г. на ДНСК, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж“, пише ВАС.

Освен това върховните съдии посочват, че правилно обезпечението е допуснато без изискване на гаранция от молителя. И обясняват защо: „Първо, защото искът е подкрепен с достатъчно убедителни писмени доказателства и на следващо място за ответника не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка – спиране на административното производство по издаване на заповед за спиране на строежа, поради което и представянето на гаранция би било безпредметно, тъй като същата служи за обезщетение на ответника за вредите от неоснователно допуснато обезпечение каквито е случая както се каза не биха настъпили“.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 13:12
Гост

Грозна е сградата, там няма място – някъде в полето – като в Лас Вегас, София е ниско строителство, ама пусти амбиции, то Фройд го е казал по-точно – отражение на някакви вертикални напъни и т.н., с две думи – Франк Лойд Райт би замълчал, имайте предвид, че Японският – на мафиотите Маринела е по личен проект на водещ архитект, това е бутафория.

Филип
Филип
16 юли 2021 11:42
Гост

Какви ли са тези достатъчно убедителни писмени доказателства?

Simeon
Simeon
16 юли 2021 11:42
Гост

Финикийски знаци😄

Цвети
Цвети
16 юли 2021 11:35
Гост

Това решение е голямо разочарование.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:25
Гост

София няма нужда от небостъргачи

Симо
Симо
16 юли 2021 11:33
Гост

Явно ВАС не мислят така.

Жаки
Жаки
16 юли 2021 11:43
Гост

Само развалят визията на столицата.

тъй, тъй
тъй, тъй
16 юли 2021 10:58
Гост

Има ли място този небостъргач там – няма! Опекли ли са си право нещата от Артекс – опекли са ги. Това е една от ситуациите, при които правото и интересите на общността не съвпадат

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 10:59
Гост

Раздадени са много пари, под формата на апартаменти 😉

scr
scr
16 юли 2021 11:18
Гост

А бе не знам дали са си ги опекли и по какъв начин, но ако ще се строят небостъргачи, то трябва да се обособи място за това, а не насред къщи и блокове, все ниско строителство, да стърчат тук там някой небостъргач. Тези огромни сгради пречат на хората, някак задушаващо е

Диди
Диди
16 юли 2021 11:44
Гост

Сефте!

Димитър
Димитър
16 юли 2021 11:39
Гост

Платили са си просто.

прогноза
прогноза
16 юли 2021 10:50
Гост

Истината е, че при предходните си произнасяния ВАС избяга да каже дали е валидно разрешителното. АССГ на два пъти го казва, но ВАС мълчи. Да видим сега какво ще излезе накрая. Докато се произнесат и сградата ще построена

Джанго
Джанго
16 юли 2021 11:07
Гост

E, ВАС се държи на завет, докато разбере накъде духа вятърът и да поеме верния курс.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 10:48
Гост

Сега ще продължи и накрая пак като спре, вредите ще са още по-големи.

ПиХ
ПиХ
16 юли 2021 11:29
Гост

Фалира и държавата трябва да финансира срутването – което противостои на тезата, че не била нужна гаранция 🙂