Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково уважи протеста на прокуратурата по делото за наводнението в село Бисер, взело 8 човешки жертви и разрушило десетки къщи.

Подсъдима е Ирена Узунова – бивш областен управител на Хасково.

Преди месец делото бе върнато на Районния съд в Харманли за администриране. На пострадалите трябва да се връчи препис от протеста на държавното обвинение. Това определиха тогава окръжните магистрати в Хасково.

През март т.г. Районният съд в Харманли за втори път върна делото на държавното обвинение.

Прокуратурата протестира този съдебен ак от Харманли пред по-горната инстанция в Хасково. Последваха отводи по разглеждането на казуса от всички окръжни магистрати от наказателното отделение на Окръжния съд и част от гражданските състави.

През юни 3-членният съдийски състав Капка Върджилова, Тошка Иванова и Жулиета Серафимова прекрати производството по протеста и върна делото в Харманли. Мотивите бяха, че На пострадалите трябва да се връчи препис от протеста на прокуратурата.

„Окръжен съд–Хасково намира, че изводите на районния съд за връщането на обвинителния акт са неправилни. В тази насока се приема, че той съдържа описание на обстоятелствата за всички елементи от състава на престъплението, по отношение на изпълнителното деяние, причинната връзка между деянието и причинения престъпен резултат. Отделно от това, въззивният съд е преценил, че в обвинителния акт са изложени доводи и по отношение субективната страна на престъплението“, отбелязват в определението си окръжните магистрати.

Така Хасковският окръжен съд постанови провеждане на ново разпоредително заседание в Районен съд- Харманли и призоваване на всички лица, имащи качеството на пострадали.

Обвинителният акт е на Районна прокуратура-Пловдив. Според него, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и организиране и разработване на областен план за защита при бедствия. Не била организирала, контролирала и осъществила редица други мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия.

При наводнението на 6 февруари преди 9 г. се скъса стената на язовир „Иваново“ и висока вълна заля селото.Освен осемте човешките жертви, бедствието и причини разрушението на десетки жилища и стопански имоти.

Веднага след като на Узунова й бе повдигнато обвинението, в Бисер сърбаха подписка в нейна защита. След трагедията тя бе неотлъчно до пострадалите.

Не намират вина в Узунова и присъствалите в залата наследници на починали и потърпевши от потопа на 6 февруари 2012 г. Това е отбелязано и в протокола на първото разпоредително съдебно заседание по делото в Харманли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar