Делото започва утре във Велико Търново

Получил плащания срещу 33 фалшиви акта за приключени ремонти

Заблудил ректора и главния счетоводител

Шеф на столична строителна фирма застава утре – 13 юли, пред Окръжния съд във Велико Търново. Срещу Янко Х. Я. е внесен обвинителен акт, изготвен от окръжната прокуратура. Той е подведен под наказателна отговорност за това, че е ощетил Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ с над 1,1 млн. лв. при ремонти.

Разследващите са установили, че в периода от 1 декември 2009 г. до 14 март 2012 г. във Велико Търново и София, на 30 пъти Янко Я. е получил сумата от 1 125 784,66 лева. Според обвинението тези пари са му били платени чрез използване на документи с невярно съдържание. Това са 33 броя Акт Образец № 19 за установяване завършването и заплащането на натурални видове строителни и монтажни работи на обект „Корпус 5 на Великотърновския университет“. Фалшивите актове били предоставени на П. А. Л. и Н. Г. М., в качеството им съответно на „ректор“ и „главен счетоводител“ на вуза. По този начин били били удостоверени неверни обстоятелства относно количеството и стойността на извършените строително-монтажни работи. Съгласно договора, сключен между висшето училище и фирма „Енерджи груп 2003“ ЕООД-София, за проектиране и строително-монтажни работи Корпус 5, от университета превели парите на изпълнителя, без да е налице цялата свършена работа.

„Получената без правно основание сума 1 125 784,66 лева е в особено големи размери и случаят е особено тежък и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство“, се казва в обвинителния акт.
По същия случай е била разследвана и Н. С. – началник отдел „Капитално строителство, ремонт и поддръжка“ в университета, на която е било възложено да следи как се изпълнява договора от фирмата на Янко Я. Жената обаче е признала вината си, че през 2009 г. е съставила официален протокол с невярно съдържание. Защитата й сключила споразумение с прокуратурата за едногодишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок, която е одобрена от съда и е влязла в сила.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar