Трифонов твърди, че станало със заявление, правосъдното министерство засега не отговаря как

Взема всичко или нищо, твърдеше ведомството пред „24 часа“ през април

Мая Манолова пък върнала 100 хил.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов е успяла да убеди Министерството на правосъдието да намери вратичка в Закона за политическите партии и да ѝ преведе субсидия за второто тримесечие на 2021 г., изчислена по лев на глас. Това стана ясно в четвъртък, след като правосъдното министерство публикува информация за траншовете към партиите.

Според закона за партиите партийната субсидия е по 8 лв. на глас. През април „24 часа“ запита правосъдното министерство дали партията на Трифонов може да получи субсидия само по лев на глас, както желае. Отговорът гласеше, че или вземат цялата от 8 лв., или не вземат нищо.

За периода 4 април-30 юни обаче на ИТН са преведени само 136 223 лв., стана ясно от справката на правосъдното министерство.

„Още преди изборите казах, че „Има такъв народ“ няма да вземе субсидия от 8 лв., а ще вземе само 1 лв. на глас, защото такава е волята на българите, изразена на национален референдум. След влизането ни в 45-ото народно събрание ние подадохме и нужното заявление това наше желание да бъде изпълнено от държавата“, коментира вчера Трифонов във фейсбук.

„24 часа“ попита и правосъдното министерство как е открита вратичката в закона, но до редакционното приключване на броя отговор не бе получен.

Общо 4 379 428 лв. субсидии са взели партиите от последните избори на 4 април до 30 юни, показва справката на правосъдното ведомство. Като всички без ИТН са получили по 8 лв. на глас.

Най-голяма сума

взели ГЕРБ-СДС

– 1 615 742 лв.,

като за ГЕРБ са 1 572 656 лв, а за СДС 43 086 лв. С 926 089 лв. втора по субсидия е „БСП за България“. ДПС е получило 648 656 лв., а „Демократична България“ 215 936 лв., като цялата сума е получена от ДСБ, въпреки че в тази коалиция участват още две партии – „Да, България“ на Христо Иванов и „Зелено движение“. От пресцентъра на обединението обясниха пред „24 часа“, че вероятно е допусната някаква техническа грешка. ДСБ вече получили превод от субсидиите, а „Да, България“ и „Зелено движение“ очаквали да вземат своята част от парите. Как се поделя сумата между 3-те партии, от пресцентъра не можаха да кажат.

В пълен размер е изплатена субсидията и на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова според справката. На трите партии в нея – Единна народна партия, „Движение 21“ и „Движение България на гражданите“ са преведени общо 197 551 лв.

100 хил. лв. от субсидията обаче вече са върнати обратно на държавата, обяви Мая Манолова. Това е станало от парите, които се полагат по коалиционно споразумението на нейната гражданска платформа „Изправи се.БГ“.

Върната беше

разликата между

8 и 1 лв. на глас,

разясни Манолова.

В пълен размер са взели парите си и останалите извън 45-ия парламент партии, които преминаха бариерата от 1% на изборите. ВМРО е взела 224 574 лв., а 182 297 лв. са платени на „Българско национално обединение“, с чиято регистрация на предните избори участва Васил Божков. „Възраждане“ е взела 151 242 лв.

Най-малка субсидия е получила партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ – 81 118 лв. На 4 април тя събра 1,31%.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar