Европейският парламент (ЕП) ще призове следващата седмица Европейската комисия (ЕК) да представи до октомври списък със страни от ЕС, които проверява заради нарушения на върховенството на закона.

Това се предвижда в приета днес проекторезолюция, подкрепена от парламентарната комисия по бюджетен контрол. Парламентарната комисия отбелязва, че насоките, които се предвижда ЕК да изготви за обвързване на законността с изплащането на средства от европейския бюджет, не могат да променят крайната цел.

Комисията наскоро обеща през юли да представи насоки, но уточни и че очаква Съдът на ЕС да се произнесе по жалбите на Полша и Унгария срещу новите европейски правила за бюджетните разходи.

ЕП вече настоя ЕК да започне да прилага новите правила от юни. Евродепутатите предупредиха, че след като ЕК не е последвала този призив, ще отнесат въпроса до Европейския съд с обвинение в бездействие.

В края на юни групата „Обнови Европа“ в ЕП настоя ЕК да не дава одобрение за плана на Унгария за икономическо възстановяване на стойност 7 млрд. евро. Групата постави условието Будапеща да въведе правила срещу измамите с европейски средства, като даде достъп на ОЛАФ до данните за крайните получатели на средства от общия бюджет.

Този призив днес беше подкрепен от групите на Зелените, Социалистите и демократите, Левите. Общо те настояват ЕК да не одобрява плана на Будапеща, защото средствата няма да послужат по предназначение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar