Германски съд постанови четиригодишна присъда за многодетна майка от германско-ливански произход за членство в „Ислямска държава“, докато е пребивавала в Сирия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

    Съдът в Дюселдорф освен това я призна за виновна в извършване на военно престъпление въз основа на факта, че се е сдобила незаконно с жилищен дом и че не е изпълнила задължението си да не нарушава правата на други хора.

    Трийсет и една годишната жена заминала от Германия заедно с четирите си деца през 2015 г., за да се присъедини към „Ислямска държава“. Докато била в Сирия, родила петото си дете.

    Родената в Германия жена била арестувана в град Есен през юли миналата година, около две години и половина след като се била върнала в Германия.

    Съпругът й, който се води в неизвестност, преди е бил на висока длъжност в джамия в Хилдесхайм, управлявана от Абу Уала, който беше осъден като ръководител на дейността на „Ислямска държава“ в Германия и в момента излежава десетгодишна присъда.

    Съдът призна, че не жената, а съпругът й е взел решението да заминат за Сирия, но въз основа на прехванати от властите разговори отказа да приеме твърдението й, че не знае нищо за „Ислямска държава“.

    Съдът прие също, че тя е извършвала пропаганда в полза на организацията и е поощрявала свои роднини да заминат за Сирия. Прие и че е пращала децата си в образователни институции, свързани с „Ислямска държава

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar