40-годишният Крум Йорданов, който задигна 54 хил. лв. от банков клон Дупница на 17 юни, загуби дело срещу МВР за освобождаване от системата.

    Йорданов нахлу в офиса на банката с пистолет, но смела касиерка го заключи вътре. Той събрал около 54 хил. лв. в различни валути и стреля 6 пъти в ключалката, за да се измъкне. Заловен бе час и половина по-късно и показа на разследващите къде е скрил парите. Не си спомнял обаче къде е изхвърлил законния си пистолет. Пред съда Йорданов обясни, че съжалява за извършеното, имал кредити и семейството му с две деца живеело бедно. Губели му се моменти от времето, в което е извършил въоръжения грабеж, а пред съда бяха представени доказателства за психическо разстройство.

    Наше разследване установи, че Йорданов, който е в МВР от 19 г. и има над 15 награди, е бил дисциплинарно уволнен през 2019 г. заради това, че по време на отпуск е работил на строеж на язовир край Панагюрище, като е карал собствения си камион. Полицаят, който до тогава е служил в София, обжалва уволнението си. В съда се установи само, че е дал камиона си под наем на строителната фирма, нямаше доказателства сам той да го управлявал. Заради това уволнението му бе отменено и през юли м.г. е възстановен на работа. Оказа се обаче, че предишното му място е заето и той е назначен в група „Охранителна полиция“ към Районно управление-Костинброд. Обжалва тази заповед и печели на първа инстанция. Само два месеца по-късно обаче, на 9 септември 2020 г. подава заявление директно до министъра на вътрешните работи за напускане по собствено желание. Формално заявлението е трябвало да подаде чрез директора на ОДМВР-София, но го е пратил директно на министър Младен Маринов, който на 25 септември го освобождава.

    Въпреки че сам е пожелал да напусне системата на МВР, Йорданов обжалва заповедта на министъра, защото твърди, че е го е направил под натиск. В съдебна зала обяснил, че началниците му казвали да си „търси друга работа“, карали го да пише обяснения по различни поводи, имало и три дисциплинарни проверки срещу него, което е било психологически натиск.

    От доказателствата по делото в съда в Кюстендил се доказало категорично, че Йорданов има отрицателно отношение към ръководството на ОДМВР-София, което обяснявало мотивите му за напускане. Не е доказано, че му е оказван натиск и психически тормоз. Разпитани са както началниците му, така и колеги, но и техните показания не доказвали по безспорен начин, че върху Йорданов е оказван натиск да подаде заявление за напускане на системата на МВР. Някои обяснили, че той е обмислял решението си да напусне МВР през продължителен период от време. Не са били и образувани дисциплинарни проверки, както твърди.

    Заради това, преди дни съдът в Кюстендил отхвърли жалбата му срещу министерската заповед за освобождаване от работа, като решението може да се обжалва.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar