При проверката на ловно стопанство „Искър“, извършена от Изпълнителна агенция по горите, са установени още три масивни незаконни постройки, съобщи директорът на агенцията Александър Дунчев в тв предаването „Алтернативата“.

    Преди време беше установено наличието на друга незаконна сграда без документи и преди дни беше издадена заповед за събарянето й. Имотът е в местността „Авала“ и се намира на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“. Свързва се с фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

    През 2020 г. за нерегламентирания хотел беше направена проверка на ловно стопанство „Искър“ в Пасарел, а аграрното министерство и ДНСК установиха, че строежът е незаконен и липсват строителни документи.

    След издадените констативни протоколи от кмета на район „Панчарево“ миналия месец главният архитект на София издаде заповед за премахване на градежа.

    „Вчера са открити още три сгради, за които липсват всякакви документи. Това са чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки“, заяви Дунчев.

    Строежът на сградите е спрян със заповед на директора на ловното стопанство Мирослав Джупаров и след представените данни от агроминистъра зависи да се потърси отговорност и договорът за съвместна дейност да бъде прекратен.

    Дунчев каза още, че по отношение на опазването на дивеча договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията „Био майнинг“ е изряден.

    „Може би един от най-изрядните договори и най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча, по отношение на инвестицията в биотехнически съоръжения за подобряване популацията на дивеча, но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони“, каза шефът на агенцията по горите.

    По думите му триетажният палат край красивия язовир е бил представен като ремонт на едноетажна сграда, а прилежащият басейн се водел работилница. При проведената ревизия на ловното стопанство е открита и истинската сграда на друго място в стопанството, но тя също няма кадастрални номера и документи.

    Шефът на агенцията по горите поздрави и кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков за издаването на заповед за премахване на постройките. Дунчев подчерта, че дали става дума за незаконна барака или триетажен палат, Законът за устройството на територията трябва да се прилага по еднакъв начин.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar