„Корупцията си има определени правила и механизъмчета“. Мнението е на Николай Стайков, разследващ журналист.

Адвокат Андрей Янкулов, експерт от антикорупционния фонд, допълни, че във фонда са „заринати“ със сигнали за корупция:

„Ежедневно сме свидетели на скандали и скандалчета, за които в нормалните страни се подават оставки. А тук ги виждаме по два на ден“.

Пред БНР журналистът и адвокатът коментираха темата за корупцията, превърнала се отново в гореща точка след разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. От него става ясно, че за свободата на един арестуван са нужни над 100 000 евро.

В центъра на разследването е Веселин Денков, арестуван за участие в престъпна група за лихварство и за изнудване. След девет месеца в ареста той е освободен. По време на задържането му неговата приятелка Ивайла Бакалова е търсела начин да оспори мярката му в съда и адвокат Емил Писков, с когото е говорила, ѝ посочил цената – „над 100 000“ евро.

Според Стайков в поведението на прокуратурата се забелязва промяна:

„За една седмица – след тийзъра за интервюто по разследването Денков беше пуснат, след като преди това е получил 10 отказа… Няма как да няма промяна в поведението на прокуратурата при обществения дебат за закриване на специализираната прокуратура и на специализирания съд. Виждаме една защитна реакция“.

В предаването „Неделя 150“ двамата коментираха и темата „Магнитски“. Според журналиста САЩ са ни оказали „непоискана помощ в борбата с корупцията“:

„Има сериозна работа по изчистване на тези схеми. Очаквам действия от прокуратурата“.

Адвокат Янкулов обаче не мисли, че при това ръководство на прокуратурата може да бъде направен завой в правилната посока.

По повод посещението на европейския главен прокурор Николай Стайков каза, че очаква институционален говор от страна на Лаура Кьовеши:

„Тази институция сега започва работа, очакванията са големи. Езикът на тялото, който видях, не посочи топла среща и изрична подкрепа. Трябва да се очакват бъдещите действия на Европейската прокуратура“.

Според Андрей Янкулов Европейската прокуратура ще бъде брънка в общата картина по разследванията по делата, които ще води:

„Национални разследващи органи ще провеждат разследванията по национални процесуални правила и делата ще се внасят в националните съдилища. Националният съд, който ще гледа делата от компетентността на Европейската прокуратура в България, е Специализираният наказателен съд. Дори при най-добро желание и най-добро кадрово обезпечение Европейската прокуратура не може да направи нищо, защото е прекалено обвързана с редица национални институции и правила“.

Николай Стайков и Андрей Янкулов са част и от разследването от миналата година, станало известно под името „Осемте джуджета“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar