Вписвания на информация за адвокатите в регистъра им, който е автентичният източник на данни за тях, се бавят заради проблеми с новия регистър, направен от Висшия адвокатски съвет (ВАдС). За това алармират от Софийската адвокатска колегия (САК).

От ръководството ѝ посочват, че са получили сигнали и оплаквания за забавяния и несвоевременно произнасяне по искания за вписване на обстоятелства в адвокатските регистри.

И напомнят, че от 1 май 2021 г. влезе в сила новата Наредба №3 от 20 ноември 2020 г. за реда за водене, съхраняване и достъп до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри. Тя урежда всички адвокатски регистри като „структурирана електронна единна база от данни, които се съхраняват и са собственост на Висшия адвокатски съвет“, чието предназначение е „да бъде достоверен, автентичен източник на данни, за който е налице нормативно основание и нормативно определен ред за вписване, промяна, заличаване на вписани обстоятелства и прекратяване“.

До 1 май ВАдС трябваше да приведе информационната система в съответствие с изискванията на новата наредба. Тогава на сайта му се появи съобщение, че се мигрират данните от стария към новия регистър и актуални справки към 1 май 2021 г. се правят на стария. Това съобщение стои като актуално на интернет страницата на съвета до днес.

„От първия ден на работа с новата информационна система на електронните адвокатски регистри, от Софийски адвокатски съвет бяха установени редица несъответствия между функционалностите на системата и изискванията на Наредба № 3, включително невъзможност да бъдат въвеждани данни, съответстващи на действителното правно и фактическо положение в съответното регистърно производство, включително грешки и непълноти в регистъра, причинени от миграцията на данни“, обясняват от САК.

И посочват, че за проблемите своевременно е сигнализиран Висшият адвокатски съвет, който осигурява и поддържа информационната система.

Те обаче още не са оправени и забавят произнасянето по всички искания за вписване на обстоятелства – както по тези, направени по новата наредба, така и заварените отпреди 1 май 2021 г., които обаче се следва да се довършат по новия ред.

Софийският адвокатски съвет заявява, че разчита на бързото съдействие от страна на ВАдС и на дружеството, на което е възложено изпълнението и поддръжката на електронните регистри, за да бъде възможно възстановяване на нормалната работа и произнасяне по всички регистърни производства и благодари на засегнатите от проблемите адвокати за разбирането и търпението.

„Лекс“ научи, че един от проблемите например е свързан с невъзможността за отбелязване на съдебното решение за регистрация на адвокатско дружество. Така то де юре е учредено, но не може да бъде вписано в адвокатския регистър и всеки, който направи справка в него, вместо за съществуването му, че види например, че все още е в процес на регистрация.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
20 май 2021 19:22
Гост

Аз пък мисля, че колегите са свършили много. Присъствах на обучението и смело мога да твърдя, че е положени много труд и усилия. Защо винаги трябва да се нахвърляме с критики и негативизъм? Но да.. Винаги отстрани е много лесно да се коментира и критикува.

раличка
раличка
19 май 2021 21:31
Гост

Внимавай какво пишеш.Те са силно мои хора.Аз може и да заминавам,ама те остават!!!

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 14:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Спас
Спас
19 май 2021 12:36
Гост

Половинчати работи. Ако нещо работи, то трябва да е безпроблемно. А не да се доизкусурява в движение.

Dima
Dima
19 май 2021 11:52
Гост

Защо трябва да се избързва с нови неща-регистър,единна даловодна система, а после да се установява, че те не работят.

Николев
Николев
19 май 2021 10:31
Гост

Пълна пародия. Поредните проблеми от техническо естество.

Бориславова
Бориславова
19 май 2021 10:31
Гост

Стига бе хора, това не е сериозно!

адв. Маринков
адв. Маринков
19 май 2021 10:30
Гост

Потвърждавам, че проблеми съществуват. Защо се стигна до тук не мога да кажа.

Ачо
Ачо
19 май 2021 11:54
Гост

Много избързаха явно. Трябваше преди да пуснат регистъра, да проверят до колко е надежден.

Asparuhov
Asparuhov
19 май 2021 10:30
Гост

Дано се оправи скоро. Защото иначе трудно ще работят.

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:30
Гост

Да питат програмисти бе. Ще им го оправят за няколко дни.

ico
ico
19 май 2021 11:57
Гост

Е, зависи от програмистите. Че то вече всеки се прави на разбирач.

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 10:28
Гост

Добре де тия неща не се ли тестват преди да се пуснат за работа?

Фики
Фики
19 май 2021 11:59
Гост

Би трябвало. Обаче тези явно са претупали нещата.

Ananieva
Ananieva
19 май 2021 10:28
Гост

Класика. Кога нещо правено за държавната администрация, а не за частна компания е работило перфектно при пускането му?

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:29
Гост

Факт е, че се наблюдават доста проблеми. Не е добре да е така и смятам, че трябва да се правят настройките и преноса на данни предварително, преди да започне работата с новата система.

RisteV
RisteV
19 май 2021 10:27
Гост

После ми ги хвалете модерните технологии колко са надеждни, бързи и добри

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:29
Гост

Те са надеждни, ако са тествани и всичко им работи на тяи системи. Било то за адвокати, за други регистри, за НАП, НОИ и т.н.

само минавам
само минавам
19 май 2021 10:21
Гост

Ядковщини.