Министърът на правосъдието да публикува списъка на прокурорите от спецпрокуратурата като без да показва имената да даде гласност само висшето училище, където са учили за юристи, предлага адвокат Татяна Дончева, която беше зам.-председател на 45-тото Народно събрание, разпуснато преди ден.

„Да се види къде са завършили – юридическите пуцове, без квалификация и стаж, прескачат няколко нива в кариерата. Голяма част от прокурорите и съдиите не желаят да се занимават с мръсотия, не желаят да им поръчват дела и резултати и не желаят да отидат там,“ каза тя в интервю за Би Ти Ви по повод днешните решения на Висшия съдебен съвет. Пленумът на ВСС прие декларация по предложение на екипа за реакции при кризисни ситуации, с която осъди опита за закриване на специализираното правосъдие и гласуваните на първо четене в правна комисия на 45-тия парламент предложения за промени в два закона, внесени от „Демократична България“ и подкрепени от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“, към която принадлежи Татяна Дончева.

Тя изрази недоумение как досега никой не даде отговор как е възможно прокурори от спецпрокуратурата и бивши следователи са участвали в операция срещу граждани, давайки за пример случая „Осемте джуджета“. „Най-малко дела се водят срещу истински престъпници, бандити, рекетьори и наркопласьори за тях обикновено има споразумение. Да, Гешев може да си ги брои като осъдителни присъди, но това не са дела в истинския смисъл“, каза тя.

Дончева, която каза, че повечето й дела като адвокат са в спецсъда, добави, че квалификацията на юристите в специализираните звена на съда и прокуратурата не им позволява да постигат успехи в разследването на тежки престъпления и затова повечето казуси, свързани с организираната престъпност, завършват със споразумения. „Те по седем – осем години приключват на първа инстанция, това нормално ли ви се вижда?“ попита риторично тя.

„Конституционният съд реши да прави услуга на Борисов, по те си знаят какви причини. Времето показа до какво може да се изкриви всичко това“, каза Дончева по повод на решението на конституционните съдии, че спецпрокурата и съдът не са форма на извънредно правораздаване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar