Пазачът Максим Петров е пресрещнал на път за Виена жената, която в сряда простреля няколко пъти, преди да се самоубие на последната спирка на метрото до летище София. Според близките на Стойна Павлова двамата са се запознали именно в австрийската столица, а бившият военен я закачал и дебнел, но не са имали връзка.

55-годишната Павлова от 8 години работи в Австрия, където гледа възрастни хора. Петров, на 62 г., пък е пенсиониран военен. След армията също се препитавал в чужбина. Предполага се, че двамата са се запознали в Австрия.

„Пътували са от

Виена до София с

автобус няколко

пъти и той я

закачал“,

каза пред Би Ти Ви съпругът на Павлова – Богомил. Той твърди, че никога не са имали проблеми, нищо в поведението на жена му не предвещавало трагедията.

Разследващи проверяват дали Стойна и Максим са имали връзка, или Петров е искал, но тя не е отвръщала на чувствата му. Знае се, че след чужбина мъжът е почнал да работи в голяма охранителна фирма в София и не е напускал семейството си. Съпругата му Мая беше лаконична в коментара си пред Би Ти Ви: „С мъжа ми никой не е имал проблеми“. Описа го като нормално агресивен. Техен съсед обаче посочи, че Максим се заяждал с всеки и избухвал лесно.

Павлова пък постоянно сновяла между семейството си и работата в чужбина. Разследващи изясняват дали двамата са се срещали в България. Няма данни жената да е подавала жалби срещу него.

Във фаталната сряда Богомил изпратил съпругата си до метрото. Полетът ѝ до Австрия бил насрочен за 16,05 ч. Криминалисти още изясняват дали тя е имала среща с Максим, или той я е пресрещнал неочаквано. Двамата се возили до терминал 2, където е последната спирка на линия 1. Около 14,10 ч мотрисата спряла на последната си станция. Пътниците слезнали и никой не обърнал внимание на останалите мъж и жена. Криминалисти изясняват дали Стойна е останала доброволно, или Максим я е принудил.

В следващите секунди охранителят извадил законния си пистолет „Макаров“ и стрелял 3 пъти по жената – по веднъж в главата, гърдите и корема. Не е ясно дали е разбрал, че тя още диша, нито дали престъплението е планирано предварително, или в яда си от разговора Максим е извадил оръжието.

След опита за убийство Петров посегнал на себе си. Явно неуверен, сложил пистолета под брадичката си, натиснал спусъка, но куршумът излязъл от бузата му, без изобщо да проникне в черепа. Затова пробвал да се простреля в гърдите. Този път едва закачил белия си дроб, преди да успее с третия изстрел в сърцето.

Преки свидетели

на стрелбата

няма. Телата на

двамата били

открити от жена

Тя се качила в метрото, което след малко трябвало да потегли обратно към центъра на столицата. Жената била в шок, но успяла да подаде сигнал до ватмана, а той до полицията и Спешна помощ.

Медиците само констатирали смъртта на Максим, но доловили жизнените показатели на Стойна. Тя била интубирана на място и откарана в УМБАЛ „Св. Анна“.

В това време Богомил научил за стрелбата. „Дъщеря ми се прибира и я питам – да си чула нещо, да знаеш нещо? И тя ми споделя, че майка ѝ ѝ казала, че някакъв много я харесвал.

Тя го

отблъсквала,

но той бил

нахален

Ама кажи ми бе, душичко. Аз ще намеря начин да организирам хора, да отидем и да го сгънем на четири“, разказа Павлов пред Би Ти Ви.

Докато той научавал от разследващите за престъплението, Стойна била в операционната. В болницата тя претърпя 2 операции, които продължиха над 4 часа. Втората приключи около 19 часа вечерта в сряда, след което жената бе настанена в реанимация. В четвъртък вечерта животът ѝ продължаваше да е в опасност.

Ако състоянието на Стойна се стабилизира, тя ще бъде разпитана, за да се доизяснят подробностите и мотивите за престъплението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar