Френският парламент окончателно одобри законодателни промени, според които минималната възраст за сексуално съгласие на лицата е 15 години, предаде АФП. Гласуването дойде след вълната от сигнали за сексуално насилие и кръвосмешение, част от движение на Франция #MeToo.

При второ четене на законопроекта членовете на долната камара на парламента единодушно гласуваха да приведат законите в съответствие с повечето други западни страни.

Съгласно законодателството, сексът с деца под 15 години се счита за изнасилване, което се наказва с до 20 години затвор. Това няма да важи единствено, ако между двамата партньори има малка възрастова разлика. Законопроектът също така забранява възрастен човек да прави секс с роднина на възраст под 18 години.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпонд-Морети каза, че гласуването изпраща ясно послание и защитава децата. Досега прокурорите трябваше да докажат, че непълнолетно лице е било принудено, заплашено или подведено да прави секс с възрастен, за да му повдигнат обвинение за изнасилване или сексуално насилие.

Проектозаконът бе иницииран от членове на Сената, които предложиха възрастта за съгласие да бъде определена на 13 години – една от най-ниските в Европа. Но правителството на президента Еманюел Макрон настоява на вдигането на 15 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar