За пореден път съдът отмени заповед, с която магистрат е лишен от допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) заради висящо от години дисциплинарно производство.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Десислава Стоева (докладчик) потвърди решението на Административен съд София-град (АССГ), с което беше отменена заповедта на шефа на Софийския градски съд Алексей Трифонов, с която през 2019 г. магистратът Александър Е. Ангелов беше лишен от коледна премия заради дисциплинарка от 2017 г.

Основният аргумент на магистратите е, че заповедта на Трифонов е немотивирана – в нея се посочва единствено основанието, въз основа на което Ангелов не получава бонус, а именно правилата за определяне на допълнително трудово възнаграждение (ДТВ), приети от Висшия съдебен съвет (ВСС) през ноември 2019 г.

През лятото на 2017 г. срещу Александър Е. Ангелов (по онова време съдия в СРС) бяха образувани две дисциплинарни производства – едното по предложение на Инспектората на ВСС, а другото – на тогавашния председател на СГС Калоян Топалов. На по-късен етап двете дисциплинарки бяха обединени.

От 2018 г. Александър Е. Ангелов е в СГС. През ноември 2019 г. ВСС промени правилата за определяне на допълнителни трудови възнаграждения и изрично записа, че магистрати с наложено наказание или срещу които има образувано дисциплинарно производство не получават бонуси.

На база на тези правила през декември 2019 г. шефът на СГС Алексей Трифонов изключва Александър Е. Ангелов от списъка със съдии, които да получат ДТВ.

Магистратът обжалва заповедта пред АССГ, който я отменя, защото не е мотивирана. „По същество се касае за налагане на санкция, произтичаща от ангажирана дисциплинарна отговорност на магистрата и изискването за мотиви в тази част не може да бъде преодоляно с простото позоваване на текста от правилата, а следва да бъде обект на обсъждане от страна на органа по приложението на правилата“, посочва АССГ.

Шефът на СГС обжалва пред ВАС, но върховните съдии потвърждават решението на първата инстанция.

Неизлагането на мотиви е основание за незаконосъобразност на административния акт, тъй като мотивирането на административните актове е изискване за тяхната законосъобразност и необходимо условие за осъществявания контрол от страна на съда върху дейността на административния орган по издаването на акта (арг. от чл. 145, ал. 1 АПК). Липсата на мотиви, като фактически или правни основания за издаване на акта, във всички случаи води до унищожаемост на административния акт, както правилно е приел първоинстанционния съд“, пише в решението си ВАС.

Върховните съдии отбелязват още, че АССГ правилно е приел, че заповедта е немотивирана, защото „в конкретния случай, предвид налагането по същество на санкция, която произтича от ангажирането на дисциплинарната отговорност на съдията, мотивите следва да бъдат изведени не само от приложените документи, подготвили издаването на заповедта, но и да съдържат ясно изложение на конкретно установените факти, както и правната норма, към която същите се субсумират“.

ВАС определя като правилна преценката на първата инстанция и по отношение на обстоятелството, че фактическото основание за издаване на заповедта не би могло да бъде само и единствено посочване на висящото дисциплинарно производство. Това е така, защото „то дори касае действия или бездействия на магистрата, извършени през година, различна от годината, за която се отнася лишаването му от допълнително трудово възнаграждение за резултати и принос“.

Правилна е преценката на съда, че позоваването на цитираните в акта Правила за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения в органите на съдебната власт не могат да преодолеят липсата на фактически основания в него, поради което безспорно е налице нарушение на чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК. Посоченото нарушение е достатъчно, за да обоснове извод за незаконосъобразност на оспорената заповед поради противоречие с разпоредбата на чл. 146, т. 2 от АПК, поради което правилно е отменена от съда“, заключава ВАС. Решението му е окончателно.

През май 2020 г. Съдийската колегия прекрати дисциплинарното производство срещу Ангелов поради изтекла давност.

Същевременно той е завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу председателя на СГС заради лишаването му от премия в края на 2019 г. Той претендира за 3342 лв. обезщетение за имуществени вреди. Това производство е спряно до приключване на делото срещу заповедта на Алексей Трифонов и сега може да бъде възобновено.

В доклада за върховенството на закона от септември 2020 г. Европейската комисия критикува това, че административните ръководители сами определят допълнителните възнаграждения. ВСС сформира работна група, която да промени правилата, в това число и по въпроса за висящите дисциплинарки. Новите правила все още не са приети.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2021 12:49
Гост

Този следовател се беше осмелил да сигнализира окръжния прокурор за неправомерни действия на набл. прокурор,от окръжна прокуратура отмениха прокурора,апелативна потвърдиха ,но от ВКП отмениха всички и изкомандваха окръжния да образува дисциплинарка на следователя,за забавяне разследването на делото,въпреки, че то е било при него три дни.През останалото време си го подхвърляли инстанциите, като същевременно са удължавали срока.Накрая следователя при който делото въобще не е било бил виновен ,че то се забавило!!Пълен смях!!!

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 12:35
Гост

Тази същата Румяна Папазова пак като председател потвърди решение на Старозагорски адм.съд за лишаване на следовател от премия за предишна година.Явно сега си е прочела закона.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 12:43
Гост

Как така български съдия ще има различно мнение по идентичен казус??!Явно е трябвало да се натрие носа на следователя,или ида се спаси авторитета на началството,или пък на колегата от адм.съд,кой знае?

Серьожа
Серьожа
02 април 2021 12:06
Гост

Ами ВСС да не се мотаят, а да приемат вече новите правила.

Митко
Митко
02 април 2021 12:01
Гост

Така ще е, след като ВСС приемат такива нелепи правила.

Митко
Митко
02 април 2021 11:53
Гост

Не се ли разбраха, че щом производството е висящо, не могат да режат пари.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 11:37
Гост

Добре. Да не им спират повече премии, че виждаме какво се случва.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 11:36
Гост

Глупости

Симо
Симо
02 април 2021 12:01
Гост

Пълни.

Меринчев
Меринчев
02 април 2021 11:36
Гост

Пълна гавра с хората е това да не му дадеш премия. Пари ли се опитват да пестят?

Христов
Христов
02 април 2021 12:03
Гост

За кого? Да не си ги слага в джоба случайно?

Николов
Николов
02 април 2021 11:36
Гост

Според мен не е нормално това. Пореден случай. Защо?

Цецо К
Цецо К
02 април 2021 11:35
Гост

Еми глупости. Даспрат да им спират парите на хората.

Срам
Срам
02 април 2021 12:04
Гост

И то точно преди празниците.

Сен Жак
Сен Жак
02 април 2021 11:35
Гост

Е добре де описано ли е някъде, че трябва да се спират пари и премии ако има дисцпилинарно производство и то от преди години?

Стаматова
Стаматова
02 април 2021 11:34
Гост

За мен не е редно да се спират пари на хора, защото им висели дисциплинарки. Що за глупост.

Абагард
Абагард
02 април 2021 11:34
Гост

Не знам, номера не минава явно да му спреш премия. Защото явно ще жали и ще трябва после да му се даде.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 11:34
Гост

Явно трябва да спрат да ги лишават от пари