Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е задължил страните-членки на Съвета на Европа да изплатят над 76,4 милиона евро обезщетения през 2020 година. Това се посочва в публикувания днес годишен доклад на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КMCE).

Комитетът отбеляза, че „въпреки пандемията е постигнат напредък през 2020 година, но са необходими допълнителни усилия“.

България, съгласно данните на КМСЕ, е задължена да заплати на ищци 330 213 евро през 2020 година, което е снижение от 421 823 евро през 2019 година.

На първо място е Румъния, която е била длъжна да възмезди ищци с над 37 милиона евро.

Според КМСЕ през 2020 година са приключени общо 983 дела в съответствие с мерките, предприети от членовете на организацията. Към края на миналата година 5233 решения все още не са изпълнени изцяло от държавите-членки на Съвета на Европа.

„Като цяло докладът показва, че членовете на организацията приемат сериозно своите задължения за изпълнение на решенията на ЕСПЧ, дори при трудни обстоятелства“, каза Мария Пейчинович-Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа.

Според нея, „положително е, че неправителствените организации и националните институции за правата на човека все повече си взаимодействат със съда, което прави процеса по-ефективен и прозрачен“.

Според генералния секретар на организацията „сега не е моментът за самоуспокоение, защото много важни съдебни решения остават неизпълнени в продължение на много години“. Тя подчерта, че прилагането на решенията на ЕСПЧ за държавите е задължително изискване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar