Съпругата на резидента от шпионската група Галина Илиева може да се укрие в руското посолство, ако е на свобода.

Това е един от мотивите на Военно-апелативния съд, за да остави 66-годишната жена в ареста, става ясно от определението, с което „24 часа“ се запозна.

„Тя е с двойно гражданство – руско и българско, като първото ѝ позволява свободен достъп до посолството на Руската федерация в София, което тя често е посещавала във връзка с дейността на групата“, пише в съдебния акт.

Според разследването на прокуратурата и ДАНС Галина Илиева се е ползвала с доверие сред руските дипломати там и е била връзката на съпруга си Иван Илиев с тях. По делото има записани техни разговори с указания на Иван Илиев с кого да се срещне в мисията на Москва, а кадри от външното наблюдение показват как Илиева влиза и излиза от главния вход на посолството. Подозренията са, че Галина е носела секретни документи в посолството, изнесени от членовете на групата, а в замяна е получавала пари в пликове.

Ако съпругата на резидента реши да се укрива и отиде в руското посолство, българските власти нямат правомощия да я търсят и арестуват на чужда територия.

Друг от мотивите на втората инстанция да я задържи за постоянно под стража е, че може да укрие доказателства, да заличи следи и да повлияе на показанията на свидетели. Двама от тях директно са я уличили за участието в шпионската група като очевидци на срещите ѝ. Третият е обвиняемият военен разузнавач, който е направил пълни самопризнания след ареста си и ги е потвърдил пред съдия. Той е на свобода с парична гаранция.

Спешна помощ е пристигнала в съдебната зала във Военния съд на 21 март, когато за първи път се е гледала мярката за неотклонение на Галина Илиева. Медиците са извикани, защото ѝ прилошало и имало съмнения за инсулт. Прегледът в залата обаче показал, че има само невроза, вероятно предизвикана от ареста след разкриването на групата. За разлика от Галина Илиева съпругът ѝ се отказа да обжалва мярката си за неотклонение на втора инстанция в понеделник.

Шпионската група на бившия военен разузнавач Иван Илиев беше разбита на 18 март. В ареста освен той и съпругата му са още шефът на секретното деловодство в парламента Красимир Медаров, зам.-директорът на планирането и бюджета в Министерстовото на отбраната полк. Петър Петров и действащият военен разузнавач Димитър Влахов. Когато прокуратурата обяви арестите, стана ясно, че са действали от дълго време. В съда вече бе уточнено от кога – началото на 2020 г., или поне за този период са събрани доказателства. За това време бяха изгонени няколко руски дипломати заради незаконна разузнавателна дейност, но още не е ясно кой от тях е бил свързан с шпионската група на Илиев.

Димитър Влахов е задържан под стража заради показанията на същите свидетели, които уличават и останалите, както и на колегата му, който е проговорил. Освен това в дома на Илиев са намерени документи, за които е доказано, че са му предадени от Влахов.

От заседанието на мярката за неотклонение на полк. Петър Петров става ясно, че още не е установено какви документи и информации е изнасял от министерството, за да ги предаде на Иван Илиев. Според адвокатите му нямало доказателства, че е изнасял държавни тайни, за да бъде обвинен за шпионство. От дома му обаче са иззети много флашки, компютърът му и други носители, чиято експертиза още не е готова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar