От инициативата с „Достойнство и вяра“ напомниха, че днес преди 90 г. е роден почетният гражданин на Хасково адвокат Владимир Дамянов – Генерала на правото. Той беше личност, обединяваща различни поколения.

Бате Владо Дамянов завършва с отличие юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В продължение на 50 години осъществява активна дейност за развитието и усъвършенстването на правото в Хасково. През успешната си кариера е гледал над 20 000 дела. Генерала на правото в региона, както го наричат, бе три поредни мандата председател на Адвокатска колегия-Хасково.

Прочу се в национален мащаб с две неща – отказа да получава възнаграждение като председател и дари средствата на социални домове. Той записа в колегията всички дипломирани юристи, които почукат на вратата му. Човек с позитивен образ, висок морал, неподправено открито поведение, пример за подражание.

Беше единственият член от областта на Висшия адвокатски съвет. Лично негови са заслугите за утвърждаването на двустранните взаимоотношения между адвокатските колегии на Хасково и Одрин. Шурей на адвокат Дамянов е поетът Симеон Стоянов, възпял реката и тополите на Хасково

Бе обявен за почетен гражданин на Хасково на 24 юни 2011 г. Отиде си от този свят на 10 януари 2012-а.

Не си забравен, бате Владо, шапка ти сваляме!

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar