Върховният съд в САЩ съобщи в понеделник, че ще изслуша жалбата на федералните прокурори за връщане на отменената по-рано смъртна присъда за Джохар Царнаев, предаде FOX News.

Очаква се през есента да бъде даден ход на делото.

Припомняме, че Федерален апелативен съд отмени миналата година присъдата на Царнаев миналата година, след като установи допуснати нарушения в хода на процеса. Бе постановено той да остане доживот в затвора.

28-годишният Джохар Царнаев бе признат за виновен през 2015 г. за атентата по време на Бостънския маратон две години преди това. Царнаев бе признат за виновен по всичките 30 пункта на обвинението.

При опит да бъдат заловени заподозрените извършители – братя Царнаеви, по-големият – Тамерлан, беше убит от органите на реда. Джохар беше ранен и арестуван.

Братята убиха трима и раниха 260 души, след като детонираха две самоделни бомби по време на маратона.

Откакто встъпи в длъжност, президентът Джо Байдън не е разгледал въпроса и Министерството на правосъдието не е коментирало въпроса пред медиите. Байдън обеща да сложи край на смъртното наказание и ако съдът трябваше да наложи отново присъдата, президентът не трябва да определя дата за екзекуцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar