Независимо разследване постанови, че първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън не е нарушила министерския кодекс във връзка с участието ѝ в случая с Алекс Салмънд.

Бурни събития в Шотландия, където докладът на ирландския адвокат Джеймс Хамилтън заключи, че Никола Стърджън не е подвела парламента с нейните показания. Разследването бе фокусирано върху твърденията, че Стърджън е подвела депутатите по въпроса кога за първи път е научила за оплакванията срещу Салмънд от две бивши държавни служителки в сексуален тормоз.

В доклада от 61 страници Хамълтън отбелязва, че Стърджън е дала непълни показания, но според него не умишлено, а поради не толкова ясните си спомени. Ако бе доказано, че Стърджън е нарушила министерския кодекс, я грозеше реалната опасност да подаде оставка.

При това развитие на събитията планираният от шотландските консерватори за утре вот на недоверие в Стърджън едва ли ще се състои. Всичко това съвпадна с публикуването днес на проектозакон за втори референдум за независимост на Шотландия, чийто ревностен привърженик е Стърджън.

Ако управляващата Шотландска национална партия спечели общите избори през май, тя ще се опита да прокара законодателството в новия парламент с идея референдумът да се проведе след края на пандемията, но по възможност в първата половина на новия парламентарен мандат.

Отделен доклад на парламентарна комисия, разследващ неправомерното отношение на правителството към жалбите срещу Алекс Салмънд, се очаква утре сутринта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar