Съпругата на резидента, вербувал висш офицер от Министерството на отбраната и военни разузнавачи да шпионират в полза на Русия, била сестра на секретарката на покойния Рем Вяхирев.

Това твърдят близки до семейството на бившия шеф във военното разузнаване Иван Илиев. Той е сочен от прокуратурата като организатора на шпионската мрежа, разкрита в четвъртък от Софийската военноокръжна прокуратура и ДАНС.

Рем Вяхирев, който почина през 2013 г. на 79- годишна възраст, е емблематична фигура през 90-те години на миналия век. Приживе си спечелва прозвището Газовия крал на Русия. Години наред той е президент на „Газпром“. Идеята за създаването на газовия гигант е от 1986 г. и е негова. По това време Вяхирев е зам.-министър на газовата промишленост, а министър е Виктор Черномирдин, който после става и премиер на Русия.

Не е ясно обаче по кое време сестрата на Галина е била негова секретарка. От българските служби не знаеха нищо за роднинските връзки.

Според обвинението Галина играела немаловажна роля в шпионската мрежа. Като руска гражданка тя имала по-лесен достъп до посолството на Москва у нас и затова ѝ била поверена задачата да предава секретната информация.

След решението на външното министерство да обяви за персона нон грата Александър Зинкин може да се предположи, че той и т.нар. Зинякин, на когото тя давала сведенията, са един и същи човек.

Иван Илиев и Галина са пенсионери. Той е роден през 1947 г., а жена му е малко над 60-те.

Близо 15 часа

два състава на

Софийския

военен съд

гледаха мерките

за неотклонение

на петимата задържани по шпионския скандал. Събраните томове с доказателства, които са 44, бяха внесени от прокурорите в съда още в 6,30 ч сутринта в неделя, а последната мярка приключи на следващия ден около 5. Медии не бяха допускани в сградата на Съдебната палата в София.

Всъщност обвинените са шестима, но пред магистратите не беше изправен един от двамата действащи служители на военното разузнаване. Причината е, че той съдействал и направил самопризнание. Затова на него му била наложена парична гаранция.

Неговият колега от военното разузнаване Д. В. обаче остава в ареста. От записите става ясно, че

един от

участниците

в шпионското

начинание е бил

доста деен

„Ти доста материал даде миналия път. 4 партиди. Аз го видях какво си дал на флашката. Хубаво“, хвали го резидентът. Не е ясно обаче към кого са насочени думите му.

Зад решетките остават и останалите задържани – Иван Илиев, съпругата му Галина, завеждащият сектора за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, който също е бивша разведка, и зам.-шефът на отдела за бюджета и разходите на армията в Министерството на отбраната полк. Петър Петров.

Мярката на полк. Петров приключи първа в неделя около 17,30 ч. Според защитата му не било ясно дали намерените документи били секретни.

След него били съпругата на резидента, Любомир Медаров и Иван Илиев.

След края на заседанията главният прокурор Иван Гешев написа в туитър: Поредната „реформа“ почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 5 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!

За проблема с липсата на военни магистрати у нас Гешев говори още в събота. Тогава обясни, че се наложило да търсят прокурори от цялата страна.

Междувременно Софийската военно- окръжна прокуратура започна и второ разследване покрай шпионския скандал. То е, защото служители на Военната полиция допуснали Иван Илиев безпроблемно да си тръгне от сградата на Военната прокуратура в четвъртък. Униформените обяснили, че това се случило, защото пушили, а друг бил до тоалетната. Илиев използвал момента и напуснал сградата. Два часа по-късно той бил засечен близо до посолството на Русия.

Предстои мерките за неотклонение на задържаните да гледат и от Софийския военноапелативен съд.

Изгонихме още двама дипломати – Зинкин от записа на Иван Илиев с жена му и колегата му първи секретар Максим Рибкин

Александър Зинкин и Максим Рибкин са поредните дипломати от руското посолство, които бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионския скандал от петък.

Прокуратурата е започнала наказателно дело срещу двамата заради нелегалната им разузнавателна дейност в България, съобщиха от държавното обвинение в понеделник. От Министерството на външните работи реагираха веднага и им дадоха 72 часа да напуснат страната. Те имат имунитет и не може да бъдат арестувани. Затова делото е спряно.

Александър Зинкин и Максим Рибкин са първи секретари в посолството, каквито са и повечето изгонени от страната дипломати на Русия в последната година и половина.

Александър Зинкин се споменаваше в записите на резидента Иван Илиев и съпругата му Галина, които прокуратурата разпространи в петък. Тя го пита за фамилията на човека, с когото трябва да се срещне в руското посолство, и я изговаря грешно като Зинякин, а мъжът ѝ отговаря, че е Александър. Още тогава „24 часа“ писа, че става дума за един от първите секретари с фамилия Зинкин. Според данните на ДАНС двамата първи секретари са получили секретни документи на НАТО от арестуваните бивши и настоящи военни разузнавачи чрез съпругата на резидента Иван Илиев. Жените на дипломатите Елена и Евгения били близки с обвиняемата съпруга на резидента и са засичани много техни срещи.

„Този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки“, написаха във фейсбук от руското посолство у нас веднага след обявяването на Зинкин и Рибкин за персона нон грата.

По-рано в понеделник зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обяви, че ще има ответни мерки, и цитира изказване на премиера Бойко Борисов, който е коментирал темата със залавянето на шпионите.

Същия ден министър-председателят се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който изрази пълната си подкрепа за България по случая с шпионите.

„В НАТО всички трябва да сме единни и солидарни един с друг. Политическата воля за това е от голямо значение“, каза Столтенберг.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar