Бившият френски президент Никола Саркози застава пред съда в сряда по обвинения за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Очаква се друг обвиняем по делото в сряда, Жером Лаврийо, заместник-директор на кампанията на Саркози през 2012 г., да поиска отлагане на процеса, след като един от адвокатите му даде положителен тест за Covid-19. В част от делото, което не касае бившия президент, Лаврийо е обвинен, че е участвал в система от фалшиви фактури и рискове до пет години затвор.

Саркози рискува да получи едногодишна присъда и 3750 евро глоба.

Припомняме, че Саркози ще обжалва присъдата си за корупция и търговия с влияние, след беше осъден на три години затвор, от които една година ефективно и две години условно. Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна при окончателно влизане на присъдата в сила.

Срещу Саркози беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L’Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

В процеса прокуратурата искаше четиригодишна присъда, от която две години условно.

Саркози няма да се кандидатира за президент на републиката през 2022 г., но възнамерява да гласува.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar