Пред ръждясалите порти на наказателна колония №2 мрачни надзиратели във военни облекла отблъскват нежеланите посетители. Районът е охраняван от свирепи кучета на къса каишка, които лаят предупредително, докато охраната проверява паспортите на желаещите да влязат в затвора.

Така Си Ен Ен описва мястото, където водещият руски опозиционер Алексей Навални е изпратен от съда за 2 години. Екипът на американската телевизия е отпратен, но описва, че животът вътре е скрит от любопитни погледи зад високи метални огради и бодлива тел, заобикалящи това порутено на вид съоръжение. То се намира в покрайнините на град Покров във Владимирска област на два часа път с кола от столицата Москва.

„Трябва да признаем, че руската затворническа система успя да ме изненада. Не мислех, че може да се построи концлагер на 100 км от Москва“, описа Навални първите си впечатления от затвора в инстаграм.

Главата му е обръсната. „Три неща не престават да ме удивляват – пише Навални. – Осеяното със звезди небе над нас, категоричният императив вътре в нас и невероятното усещане, когато прокарваш ръка по току-що избръснатата си глава.“

Опозиционерът казва, че камери има навсякъде и всичко се наблюдава, а при най-малкото нарушение надзирателите правят доклад за случая. „Мисля, че някой е прочел „1984“ на Оруел“, посочва Навални.

44-годишният руски блогър допълва, че макар да вярва на многобройните медийни публикации за малтретиране в наказателните колонии, досега върху него не е било упражнявано насилие.

„Аз така назовавам за себе си своя нов дом – нашия дружелюбен концлагер“, казва Навални. Той уточнява, че

в колонията са

забранени псувните

и жаргонните думи

Все пак животът в затвора в Покров може да стане по-банален, стресиращ и евентуално опасен според бившия затворник Константин Котов. Той е излежал 2 присъди в наказателна колония №2 за нарушаване на руските антипротестни закони.

„От първите минути, когато сте там, изпитвате психически и морален натиск. Принудени сте да правите неща, които никога не бихте правили в нормалния живот. Забранено ви е да говорите с други осъдени. Те ви принуждават да научите списъка с имената на служителите. Вие сте на крак цял ден, от 6 ч сутринта до 22 ч. Нямате право да седнете. Не ви позволяват да четете или да напишете писмо. Това може да продължи 2 седмици, но може и 3 седмици“, спомня си Котов пред Си Ен Ен.

Навални беше изпратен в колонията, след като московски съд на 2 февруари замени условната му присъда със затвор за нарушения на пробацията му. Той беше арестуван, когато се върна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне с новичок. Навални обвинява руските служби за сигурност, че са го отровили. Доскоро властите в Москва не искаха да кажат къде точно се намира опозиционерът.

Константин Котов обяснява, че затворниците спят в казармени стаи на железни двуетажни легла. 50 – 60 мъже са в едно помещение.

„Ставате в 6 сутринта, излизате на двора и слушате националния химн – всеки ден химна на Руската федерация“, казва Котов. Той разкрива, че може да гледаш телевизия почти цял ден, но само руски държавни канали. „Това е изтезание от телевизията“, смята бившият затворник. Той си спомня, че е бил порицан, защото не поздравил надзирател, а

най-малкото

наказание, което

може да получиш, е

пращане в изолация

в продължение на месеци. Редът се поддържа и от затворници, известни като „санитари“, които си сътрудничат с шефовете. „Те са като шпиони, които следват всяка ваша стъпка и ги докладват на администрацията“, твърди Котов. Той е виждал затворници, бити от санитари в наказателна колония №2. Надзирателите налагали провинените, като използвали крак на стол, с който удряли осъдените по петите – болезнено и без белези.

Самият Навални обяснява, че

пазач го събуждал

всеки час с камера

и светлина в лицето,

за да провери дали е там.

Експертът по правата на затворниците Пьотр Курянов заяви, че ситуацията е „много опасна“ в затворническия лагер, който той нарича „империя на страха“.

„Трудно е да останеш там, и да се държиш хладнокръвно и да не реагираш на провокации“, обяснява Курянов. Може да наредят на осъдените да почистват пода с четки за зъби и други безсмислени задачи, предназначени да унижават.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar