В Китай това вече се случва, което предизвиква смут в цял свят

    Ако половинката на Кристиано Роналдо – Джорджина Родригес, реши един ден да се раздели с него, едно е сигурно вече, няма да може да му измъкне обезщетение за домашната работа, която е вършила по време на съвместния им живот. В едно свое интервю през последните дни красавицата призна, че футболистът е скаран с повечето задачи в техния дом. Не сменя дори изгорелите крушки, тъй като таваните им са високи над 10 метра и ако падне, може да се нарани. „По-добре не, нали? Той трябва да се грижи за себе си. Аз ще се грижа за останалото“, разсъждава Джорджина. Тя разкрива, че обича да посреща Роналдо след тренировки с чиния топла храна и да се занимава с четирите им деца. Едно е плод на тяхната любов, а по-големите три са родени от сурогатни майки.

    С признанието колко присърце изпълнява семейните задачи 27-годишната Джорджина изглежда обаче се лиши от възможност някога да претендира за евентуално обезщетение за този нерегламентиран труд. Нещо, което може да се окаже най-новият тренд в бракоразводните дела в бъдеще. И причината за това е пандемията. Оставайки си вкъщи, много двойки решиха да преразгледат как точно си поделят домашните задължения и с изненада откриха, че не е много справедливо. Някои се опитаха да направят корекции, а други като китайската домакиня Уанг предприеха решителни действия за постигане на по-висша форма на справедливост. След като съпругът ѝ иска развод през октомври, тя първоначално отказва, но след това се съгласява, при условие че получи 24 700 долара за домакинската работа, която е извършвала по време на 5-годишния им брак. Съдът приема иска ѝ, но определя обезщетение от 7700 долара и по 300 долара месечно за издръжка на сина им, който ще остане при нея.

    Решението е първото по рода си съгласно новия китайски граждански кодекс, позволяващ на съпрузите да търсят компенсации от половинките си при развод, ако са поемали по-голяма отговорност при грижите за деца и възрастни роднини. И макар за необходимостта от подобно законодателство да се говори от близо 10 г., присъдата се видя необичайна за доста хора по света. В социалните мрежи беше създаден специален хаштаг за нея, който привлече 500 млн. разглеждания за часове.

    „Неравнопоставените роли на половете в домашния живот бяха тема на публичен дебат в Китай през последните години на фона на нарастващо феминистко движение в страната. Въпреки повишените образователни нива и нарастващия икономически статус на жените, заради половите норми и патриархалните традиции обаче от тях все още се очаква да извършват по-голямата част от грижите за децата и домакинската работа“, съобщава Си Ен Ен.

    За разлика от мъжете, които след развода обикновено могат да се радват на ресурсите, връзките и положението, които са имали преди него, повечето жени трябва да полагат допълнителни усилия, за да се върнат самостоятелно в обществото, тъй като са пропуснали възможности за кариера и контакти, оставайки да се грижат за домакинството, каза Лонг Юн, доцент по право в университета „Цингхуа“. Те често трябва да платят и скрити разходи освен тези, които са покривали доброволно по време на брака. Например за повечето е необходимо да инвестират в допълнително обучение, за да могат да си намерят работа. Често трябва да го съчетават и с някаква трудова дейност, за да могат да се самоиздържат.

    Проучване обаче показва, че едва около 5% от двойките в Китай стигат до споразумение за подялба на придобитото имущество, при което законодателството предвижда да се калкулира и обезщетение за домакинска работа. Освен това доста хора изразяват разочарование от присъдената малка компенсация на Уанг. Някои от тях посочват, че тя е по-малка от годишната такса за бавачка в китайската столица, а жената я получава за 5 г. грижи за семейството. „Ето защо младите хора не желаят да се женят и да имат деца. Цената е твърде висока“, пише друг.

    Бракосъчетанията в Китай намаляват застрашително през последните 17 г. По данни на националната статистика броят на китайците, които се женят за първи път, е спаднал с 41%. Междувременно процентът на разводите се е покачил близо пет пъти през последните три десетилетия, като пандемията засили тази тенденция. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие постави страната сред имащите най-лош баланс в подялбата на домакинската работа. Ако в света жените средно се товарят два пъти повече от мъжете със семейни задачи, в Китай тази разлика е два пъти и половина. Китайките отделят по 234 минути на ден за неплатен труд у дома, докато съпрузите им само 91 на сто. Но това не е само проблем на азиатската страна.

    Направено преди няколко месеца в САЩ проучване показа, че майките са три пъти по-склонни от бащите да носят отговорност за по-голямата част от семейните задачи. Те отделят допълнителни три или повече часа на ден за домакинска работа и грижи за деца, което се равнява на 20 часа седмично, или половин работна седмица над тяхната професионална ангажираност. И въпреки че в много семейства съпрузите се опитват да си поделят домашните задължения, изследването открива, че възприятията им дали това се случва доста се разминават. Докато 70% от бащите смятат, че ги разделят поравно с партньора си по време на коронавирусната криза, само 44 на сто от майките казват същото. 39 процента от жените и едва 13 процента от мъжете посочват, че отговарят за по-голямата част от домакинската работа.

    У нас подобни изследвания не са правени, но пък е известно, че преди пандемията страната ни бе на последно място по работещи на непълен работен ден жени в ЕС. Само около два процента от българките се трудят по-малко, за да имат време да се грижат за семейството, докато в Нидерландия те са 77, в Австрия – 47, а в Германия – 47 на сто. И причината за това е не само ниското заплащане на труда, а защото децата у нас прекарват обикновено целодневно в детска градина и училище. Освен това често за отглеждането им се разчита на помощ от баба и дядо, което в Западна Европа е по-скоро изключение.

    Жена плати 120 000 долара на мъжа си заради грозна дъщеря

    Преди години в Китай бе издадена и друга любопитна присъда по семейни въпроси. Жена бе осъдена да плати на мъжа си 120 000 долара, защото му родила грозна дъщеря.

    Съпругът Дзян Фън първоначално решава, че детето е плод на изневяра на хубавата му съпруга. Настоява за ДНК тест, който потвърждава бащинството му.

    „Оженихме се по любов, но веднага след като се роди дъщеря ни, започнахме да имаме семейни проблеми. Детето бе изключително грозно, до степен, която ме ужасяваше“, обяснява Фън. При една от разправиите им жена му признава, че преди да се срещнат, се е подложила на сериозни пластични операции в Южна Корея за близо 100 000 долара.

    Вместо да поправи отношенията им, тази информация още повече ги влошава и в крайна сметка мъжът иска развод. Освен че ги развежда, съдът постановява, че Фън трябва да бъде обезщетен, тъй като е бил заблуден да сключи брак на фалшиво основание.

    Пластичните подобрения са се превърнали в много масово явление в Азия през последните години. Някои родители дори са склонни да харчат всичките си спестявания, за да направят децата си по-красиви, защото смятат, че така имат по-голям шанс за добър живот и кариера.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar