Германия повдигна обвинения на стогодишен мъж за съучастие в 3 518 убийства, извършени, докато той е бил пазач в концлагера „Заксенхаузен“ през втората половина на Втората световна война.

Според обществената телевизия NDR заподозреният, който днес живее в североизточната провинция Бранденбург, е обвинен, че е допринесъл за при убийствата в лагера, където са загинали 100 хил. души.

През последните години прокурорите повдигнаха обвинения срещу няколко възрастни служители на бивши концлагери, използвайки последната възможност да осигурят справедливост за милионите хора, загинали в многобройните лагери на нацистка Германия, включително евреи, роми, гей хора и политически затворници, припомня агенция „Ройтерс“.

Миналата година 93-годишният Бруно Д. беше осъден за 5230 обвинения за съучастничество в убийства, а миналата седмица обвинения бяха повдигнати на 95-годишния Ирмгард Ф., секретар на лагера в Щутхоф, за съучастие в 10 хил. убийства.

Лагерът „Заксенхаузен“, създаден близо до Берлин през 1936 г., е печално известен с ранните експерименти за убийството на затворници с газ – като пробен процес за убийствата на милиони в газовите камери на „Аушвиц“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar