Осъденият на 7 години затвор за ръководство на организирана престъпна група за изнудване Илия Стоилов, е бил задържан днес в Чехия, съобщиха от прокуратурата.

Илия Стоилов е брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Той беше обявен за издирване преди две години, след като излезе от ареста и се укри в чужбина. Стоилов беше задържан при акция на ГДБОП в Русе през 2017 г., като с него беше арестуван и синът на местния шеф на КАТ.

Делото срещу престъпната група от деветима души приключи на първа инстанция миналата година, но срещу Стоилов то се води задочно. От прокуратурата напомнят, че Стоилов е осъден на 7 години затвор при първоначален строг режим и глоба от 5000 лв. Той беше признат за виновен, че от 2015 г. до есента на 2017  г. в Русе е ръководил организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие. Осъдени на затвор от 3 до 7 години  са били и останалите участници в групата.

Бягството на Стоилов от правосъдието предизвика преди две години и полемика в парламента. Брат му Георги каза тогава, че Илия Стоилов е напуснал законно България, отишъл е на лечение в чужбина, а делото срещу него било политическа поръчка. Тогавашният лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък подчерта, че Стоилов е обвинен за рекет, изнудване и побоища.

Оказа се, че след като е освободен от ареста, Илия Стоилов наистина е напуснал законно страната, но след това не се върна и беше обявен за издирване.

Сега предстои да бъде приключено и производството по екстрадирането му в България, допълниха от прокуратурата.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
03 февруари 2021 14:23
Гост

Синът на шефа на КАТ е като дежа – вю

Ananieva
Ananieva
03 февруари 2021 14:07
Гост

Изненадан ли е някой? Не знам как да почнем да сортираме депутатите си, защото там отиват само послушници, такива, които могат да платят по 10 – 20 хиляди лева за да са на избираемо място. Такива са бизнесменчета и някакви партиини хора ма от години. С поколения дори. Дори младите дето ги показват са същаа работа. И чат пат вкарат по някой певец или актьор да се види, че и творци имало в парламента. Ма ще ми свърнявате заблуден актьор с Цецка Цачева, Мая Манолова, Лъчо Мозъка и други дебили, които друго не могат да работят ако не са в… Покажи целия коментар »

Княжевски
Княжевски
03 февруари 2021 14:06
Гост

Нищо ново. Всички са таива. И депутати и синове. Най-мръсното същество, нагло и алчно е депутат и също така участник в общински съвет. Е те тия нямат наяждане и са прости та прости.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 14:09
Гост

То като го хванеш от някакъв беден район и го сложиш депутатин, а той иска само да лапа, какво очакваш. Те трябва да се избират по характер и ценностна система. А те ги избират по дебел портфейл. От Видин един дето искаше да насоса града негови фирми да изпълняват обществени поръчки, въпреки, че те не отговарят на изискванията и ако общината ги избере ще има да я санкционират после до девето коляно. Ептен ще се изпразни града от към съдържание. Ама на него какво му дреме? Нали ще лапне едни пари. Като нищо да прати глезеното дете да „учи“ някъде… Покажи целия коментар »

Бобо
Бобо
03 февруари 2021 14:05
Гост

А сина на оня главун Лъчо Мозъка от ГЕРБ, дето беше в колата с убиеца на Милен Цветков? И Лъчо Мозъка веднага бързаше да се оправдае, че няма общо с момчето. То може затова да е залитнало в тая посока бе балък, защото не е имало адекватен баща цял живот. А и гена ти явно е скапан. А тоя същия седи в парламента за да може на всяко гласуване да излиза от пленарна зала и да звъни по телефона да пита как да гласува и той и цялата партия ГЕРБ. Винаги се пита по телефон някого. Те тия в парламента… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 14:03
Гост

Еми те депутатите са такива. Пълни простаци и дори престъпници.

Z.Z
Z.Z
03 февруари 2021 12:40
Гост

Toзи депутат пък дори не съм го чувал. Вземал ли е думата в парламента, освен когато е защитавал избягалия си брат?

Мунчо
Мунчо
03 февруари 2021 12:24
Гост

Аз не вярвам че делото срещу него е било политическа поръчка.

Чочо
Чочо
03 февруари 2021 12:25
Гост

Защо? Няма да е за първи път.

Сиси
Сиси
03 февруари 2021 12:46
Гост

Цяла престъпна група от деветима души…

Cесо
Cесо
03 февруари 2021 12:15
Гост

Не се ли научиха, че такива не се пускат от ареста.

Cимо
Cимо
03 февруари 2021 12:19
Гост

Да, иди го търси после. Като Божков.

Vivan
Vivan
03 февруари 2021 12:24
Гост

Въпросът е защо е нямал забрана за напускане на страната.

Само питам
Само питам
03 февруари 2021 12:23
Гост

И как точно преценяваш кои се пускат от ареста и кои – не? Според обвинението, според това кой е брат им ли, що ли?

123
123
03 февруари 2021 12:14
Гост

Очертава му се дълга карантина, но пък присъдите на спецсъда не са нещо, на което бих заложил, че ще изкласи до края.

анонимен
анонимен
03 февруари 2021 14:03
Гост

Ще видим какво ще стане накрая, на ВКС