• Кристина Дунчева преди смъртта на децата си.
  • Братът на Кристина – Илия Дунчев (вдясно), и адвокатът Маньо Алексиев

На 8 октомври 2020 г. Кристина иска защита от семейния тормоз, но магистратите не откриват молба за незабавна помощ и насрочват делото на 3 ноември, после за 26 ноември

Георги отговаря със свое дело за тормоз, но от съпругата, насрочено за 20 ноември. Часове преди това умират малките Ивон и Васил най-невинните жертви в дългата война между един мъж и една жена

Два месеца след като 5-годишният Васил и 3-годишната Ивон бяха открити мъртви, а майка им – обвинена за отвратително престъпление, съдия забрани на бащата Георги Трайков да доближава Кристина Дунчева.

33-годишната жена е в ареста, където чака психиатрична експертиза, която да я извади навън. Едва ли 36-годишният Георги ще опита да нахлуе в килията , за да търси отмъщение за децата. И късната

безсмислена

днес забрана

срещу него

няма да върне

Васил и Ивона

А можеше ли да се предотврати убийството им? Този въпрос си задават не само роднините, но и десетки жители от Сандански.

Едва след смъртта на Васил и Ивон се заговори открито за онова, което е ставало в дома им. Ако дори и малко истина има в думите на близките, то напомня къща на ужасите.

Взаимните обвинения за физически и психически тормоз от години на родителите са ескалирали до отнемане на живота на най-невинните във войната между един мъж и една жена.

Васил и Ивон бяха намерени мъртви на 19 ноември около 17,30 ч, а до тях стояла майката в неадекватно състояние. Ден по-рано тя и децата се прибрали, след като повече от месец били при родителите на Кристина. Там се преместили, придружени от полицаи, след оплакване за домашно насилие на 5 октомври.

В нощта преди убийството Кристина сама се обадила на Георги да я прибере. Той дошъл с полиция при родителите и е върнал тримата у дома.

В деня на трагедията Кристина и Георги пак се скарали. Едва ли е важна причината днес. Бащата излязъл на двора да прибира дърва и когато се върнал, входната врата била заключена. Повикал родителите на Кристина и своята сестра и пред тях разбил ключалката.

Тримата се натъкнали на ужасяващата гледка на закланите деца. Разследващите иззели два ножа и сатър от стаята.

Майката е арестувана и обвинена в убийство по особено мъчителен начин с особена жестокост.

Пред адвоката си Маньо Алексиев обяснила, че помни скандала с мъжа си, след това се губят моменти и отново си спомня силния шум от разбиването на вратата и писъците на близките от кървавата гледка.

„Споменът е,

че вратата се

разбива,

нахлуват хора,

чува викове,

но нищо не споделя. Казва, че няма спомен“, описва състоянието на своята клиентка адвокат Алексиев.

Как обаче се е стигнало до трагедията, отнела два живота и взривила живота в Сандански?

С още по-голяма сила въпросите тежат след решението на първа инстанция на районния съд в Сандански от 15 януари тази година, според което майката на децата Кристина е жертва на домашно насилие.

Съдия Бисерка

Бакалова издаде

заповед за

защита на

Кристина

срещу Георги

два месеца след двойното убийство. Има забрана за срок от 1 година да я приближава на по-малко от 200 метра, да приближава на по-малко от 20 метра жилището в дома на нейните родители, да приближава на по-малко от 20 метра местоработата – Кристина е касиер домакин в гимназия „Яне Сандански“.

Георги е осъден да плати и 1000 лв. глоба, както и 600 лв. разноски за адвокат на Кристина.

Съдия Бакалова отхвърля като неоснователен насрещния иск на Георги срещу жена му също за насилие.

Мъжът се

оплаквал, че

Кристина го

тормозела

Внесъл е жалбата в съда веднага след като разбрал, че съпругата му вече е пуснала своята и предстои да го съдят. Георги вероятно ще обжалва решението на районния съд.

До делото за домашно насилие се стига след поредния скандал на 5 октомври 2020 г., когато майката и децата си тръгват.

На 8 октомври

Кристина

депозира молба

и иска защита

по Закона за защита от домашното насилие спрямо нея, в присъствието на малолетните деца. Тя обаче пропуска да настоява за незабавна защита и така делото е за 3 ноември 2020 г.

Тогава двамата се явяват в залата, но Кристина възразява заради нередовното призоваване по насрещната молба на Георги. Съдията е отложил заседанието за 26 ноември.

„Поради влошаване на отношенията към мен и децата, постоянния физически и психически тормоз пред децата ни, след серия обидни квалификации по мой адрес, физическа агресия, изразяваща се в силно и болезнено дърпане на ушите ми, заплахи като „Ще те унищожа и теб, и цялото ти семейство!

Ще те накарам

да се самоубиеш,

ще те изкарам

луда и ще ти

взема децата!“

и заканата му да ме изхвърли през терасата, бях принудена на 5 октомври да напусна с децата“, пише Кристина до съда.

Тогава тя се обадила на телефон 112 и пред полицаите описала заплахите от мъжа си, включително и че я е заплашвал с пистолет. За този побой си извадила и медицинско.

Георги също завежда дело срещу нея за отнемане на родителските права с мотив, че тя не е в състояние да се грижи за децата и подозрения, че има психични проблеми. Това дело пък е насрочено за 20 ноември, а часове преди него децата вече не са между живите.

Делото за домашно насилие приключи на първа инстанция с обезпечителни мерки, които вече са излишни.

„Решението е фатално закъсняло. То обаче официално доказва, че сестра ми е търпяла тормоз. Задавам въпрос

защо полицията

е бездействала.

Сестра ми се

страхуваше,

че ще вземат децата. Тя години е изтезавана психически. Страхуваше се, че никой няма да повярва и помогне.

Георги казвал, че има връзки в полицията. В града се говори, че сестра му е в много близки отношения с един от шефовете на районното“, обяснява братът на Кристина Илиян Дунчев.

Категоричен е, че сестра му не е била агресивна и дори се съмнява , че всъщност убиецът е бащата. Когато Иван, дядото на Ивон и Васил, първи влязъл в стаята, не видял кръв, нито ножове, а Георги само погледнал и бързо излязъл навън.

„Сестра ми от срам и най-вече от страх е криела от нас за сериозните проблеми с мъжа си. Понякога се отпускаше и споделяше за насилието и стреса, който изживява. В последните месеци вече не можеше да крие това и заведе делото“, допълни братът Илиян.

Бащата Георги е категоричен, че не е докосвал Кристина. Забелязал, че напоследък тя има психически проблеми, говорил с родителите да се предприемат мерки.

Социалните служби твърдят, че при тях не са постъпвали сигнали за проблеми в семейството. Намесили се, когато по делото за родителските права е трябвало да напишат за съда социален доклад.

Започнали проучване и тогава разбрали, че в семейството има проблеми.

А сега се очаква приключване на разследването за убийството, като срокът бе удължен с още два месеца заради назначените експертизи. Майката все още е в ареста в очакване на психиатричната експертиза.

„Твърденията на роднините на Кристина са нормална защитна позиция. Георги не е в добро психично състояние, половината му ден минава на гробищата“, коментира обвиненията адвокатът на Георги Атанас Белички.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar