Гръцкият министър на икономиката Димитри Пападимитриу подаде оставка рано сутринта, съобщиха от канцеларията на министър-председателя, часове след като съпругата му беше уволнена като зам.-министър заради скандал около парите за жилищно настаняване на семейството.
Съпругата на Пападимитриу Раниа Антонопулос беше зам.-министър на социалното развитие и беше уволнена малко по-рано.
Повод стана публикация в неделя във в. „Прото тема“, в която се разкрива, че Пападимитриу и Антонопулос са получили от бюджета 23 000 евро субсидия за заплащане на наема на жилището им в престижния атински квартал Колонаки, макар че семейството е най-богатото в правителството и в парламента на страната.
Сумата от 1000 евро за жилищно настаняване се полага на членове на правителството, които нямат жилище в Атина. Макар в действията на съпругата на Пападимитриу да няма нищо незаконно, разкритията предизвикаха огромно социално възмущение. Гърция все още се справя с последиците от катастрофалната финансова криза, а една трета от населението живее в бедност. Макар първоначално тя да предложи да върне сумата, настроенията срещу семейната двойка не се промениха.
„Прото тема“ написа, че Анатонопулос е намерила начин да „измъкне от гръцката държава“ по хиляда евро на месец за наем на скъпото жилище, въпреки че министерската й заплата е 6000 евро, а от помощ се нуждаят стотици хиляди гръцки семейства.
Случаят постави в неудобно положение кабинета на Алексис Ципрас, който обещава да изкорени прахосването на държавни средства и наложи увеличаване на данъците и намаляване на обезщетенията.
Съпрузите Папдимитриу и Антонопулос бяха живеещи в САЩ икономисти, които си взеха отпуск, за да се присъединят към гръцкото правителство през 2015 и 2016 г., но запазиха къщата си там.
За случая писа миналата седмица опозиционният всекидневник „Елефтерос типос“.
В понеделник Антонопулос каза, че е получила 23 000 евро за две години и технически има право на това.
„Никога не съм искала да обидя гръцките граждани“, заяви Антонопулос.
„Разбирам, че финансовото ми състояние, както е отразено в данъчната ми декларация, е засилило общественото недоволство“, добави зам.-министърът.
Пападимитриу и Антонопулос се занимават с научна работа в Levy Economics Institute of Bard College в щата Ню Йорк.
През 2015 г. Антонопулос декларира активи на стойност 340 000 долара и годишен доход от 70 000 евро.
Пападимитриу през 2015 г. декларира наличност от около 2,7 млн. долара и доход от над 450 000 долара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar