• Улица „Сливница“ в Мездра, на която е било открито безжизненото тяло на 8-годишния Томи
  • Бабата на убитото момче – Олга Томова, разказва, че то било намерено само по слипове, полицията нито потвърждава, нито отрича.
  • Според окръжния прокурор на Враца Владимир Сираков най-вероятната версия е убийство с ловна пушка по непредпазливост.

– Версията да е прострелян по невнимание с ловна пушка от свой връстник е най-вероятна, твърди прокуратурата

– Не упреквам следователи и прокурори, но останаха неизяснени въпроси, каза бившият депутат и лидер на партия „Рома“

– Близките на детето настояват главния прокурор Иван Гешев да отиде в Мездра

Мълчалив протест пред сградата на районното управление на полицията в Мездра направиха в неделя, 10 януари, близките на убитото 8-годишно внуче на ексдепутата и районен прокурор в Оряхово Тома Томов. Те настояват за среща с главния прокурор и поискаха Иван Гешев да дойде в Мездра.

„Протестираме заради убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство – убийство, събличане на жертвата, влачене, оставяне на тротоара, прикриване на истината.“

Както вече е известно, в петък миналата седмица, на 8 януари, около 17 ч жена, която се прибирала от пазар, намира на ул. „Сливница“ в Мездра проснатото на асфалта безжизнено тяло на 8-годишно момче. Разпознала внука на лидера на партия „Рома“ Тома Томов, който живее на съседната улица и веднага изтичала да съобщи на близките.

Борислав Томов – бащата на момчето, което носи името на известния си дядо, се качва заедно с медиците в пристигналата линейка. В мездренската болница научава, че синът му няма никакви жизнени функции и е

починал поне

половин час

преди да бъде

открит на

улицата

Полицаи веднага започват разследване и установяват, че загиналото момче е било изнесено от дома на Димитър Й., известен в Мездра като Митко Бирата. Там второкласникът Томи Бориславов отишъл да си играе със сина му, с когото били връстници и съученици.

Докато момчетата се забавлявали в къщата и на двора, съседи чули гръм. Според някои от свидетелите, които по-късно били разпитани от разследващите, това приличало на взривена пиратка, според други било изстрел от огнестрелно оръжие.

Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че 8-годишният Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че

то е издъхнало,

след като

връстникът му

стрелял с ловна

пушка

на бащата. На врата на Томи имало голяма рана, която довела до смъртта му. Според Олга Томова, баба на нелепо загиналото дете, малкият Томи бил

намерен по

слипове и без

маратонки

От полицията не потвърдиха тази версия, но шефът на ОД на МВР във Враца Янко Янколов призна, че когато отишли на мездренската ул. „Сливница“, детето вече било вдигнато от медиците в линейката и не огледали самия труп на мястото. Кой го е изнесъл на улицата, тепърва ще се разследва.

На брифинг на 9 януари окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков съобщи, че според воденото под надзора на Софийската апелативна прокуратура разследване версията загиналото в Мездра 8-годишно момче да е било убито по невнимание с огнестрелно оръжие е най-вероятна.

При оглед на имота, обитаван от Димитър Й., са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони.

Първоначално Митко Бирата бе задържан в ареста за денонощие заради това, че

не е съхранявал

огнестрелните

оръжия по

надлежния ред

Впоследствие със заповед на прокуратурата арестът на мъжа бе удължен с още 72 часа, докато се води разследването.

Назначени са няколко експертизи по случая, а всички свидетели на инцидента са били разпитани, казаха от апелативната прокуратура. Оттам по-късно съобщиха, че се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

На протеста в неделя Тома Томов заяви още, че близките му нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса. Например защо не са претърсени останалите сгради, а само домът на обвиняемия, и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години. „Имаме сериозни основания да смятаме, че тя участва в престъплението и се учудваме защо и тя не е задържана“, каза ромският лидер.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar