„Ако ЦИК каже, че няма правомощия да разпише съгласно действащия Изборен кодекс как ще гласуват карантинираните, ние сме подготвили промяна в Закона за мерките и действията по времето на извънредното положение, защото с това са свързани проблемите в момента с извънредната епидемична ситуация. Според тези промени ще се даде възможност карантинираните да гласуват с подвижна избирателна секция“. Това каза председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова за „Монитор“, след като по- рано през деня в интервю за БНР тя обяви, че имат готов законопроект за гласуване на лица под карантина или в болница.

Дариткова подчерта, че законопроекта не е внесен, а само са се подготвили. „Предстои ни среща с ЦИК, за да чуем и тяхното мнение и тогава вече ще вземем решение дали се налага да се внася или те ще разпишат с техни решения“, уточни председателката на ПГ на ГЕРБ.

По думите й има разпоредби в ИК, които дават ЦИК с решение да вземе подобни мерки, за да се даде достъп на карантинираните.

„Смятам, че срещата с ЦИК трябва да бъде в най- скоро време, още следващата седмица, защото този парламент, в зависимост от датата, която ще се обяви за изборите, има време за работа още два месеца и трябва да успеем“, подчерта Дариткова.

Тя заяви, че законопроектът е подготвен заедно с коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“.

В момента право на подвижна секция имат хора с определен процент увреждания.

„Лично за мен, като лекар е нелогично да се позволява нарушаване на карантината, защото част от тези лица са вирусоносители и това е опасно за околните. За мен е по- логично да се гарантира гласуване в дома, като и съответните представители на СИК са защитени“, каза още тя.

Иначе по- рано пред БНР Дариткова изрази надежда в оставащите седмици на парламента да бъде постигнат консенсус с останалите партии, за да могат да се гарантират правата на всички български граждани и да се постигне максимално възможно участие на всички в условията на пандемична обстановка. Тя заяви, че управляващите са готови да изпълнят всички законови ангажименти, за да се проведат коректно организирани и честни избори в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar